FolkWorld #63 07/2017
© Maria Theessink / Tønder Festival

Article in German Article in English

Americana Guld og danske delikatesser

Altan @ Tønder Festival 2008

Tønder Festival
24.-27. August 2017


A.J. Croce (USA), Afenginn (DK) & GLAS (DK, NO, FO, FI), Allan Olsen (DK), Altan (IRL), Anderson East (USA), Beoga (IRL), Colter Wall (CAN), Dallahan (SCO/IRL), Daniel Norgren (S), Danni Nicholls (ENG), Daoirí Farrell Trio (IRL), Darlingside (USA), Dorthe Gerlach (DK), Fara (SCO), Folk Spot 2017 (DK, S, N, SF), folkBALTICA (DK, D), FolkeKons (DK), Foy Vance (UK), Frigg (SF), Gentlemen’s Circle (USA, CAN, IRL), Grant-Lee Phillips (USA), Greg Russell og Ciaran Algar (UK), Hans Theessink & Terry Evans (NL, USA), Homesick Hank (DK), Hush (DK), Ìmar (SCO, IRL), Jacob Dinesen (DK), John Moreland (USA), Jonah Blacksmith (DK), Jyderup Højskole (DK, S), Kaia Kater (CAN), Karl Blau (USA), Kentaur (DK), Laura Mo (DK), Leyla McCalla (USA), Lion Bear Fox (CAN), Loudon Wainwright III (USA), Lucinda Williams (USA), Marc Cohn (USA), Mick Flannery (IRL), Muireann Nic Amhlaoibh med Seamus Begley og Donogh Hennessy (IRL), Niels Hausgaard (DK), Nive Nielsen (GR), Parker Millsap (USA), Réalta (IRL), Red Hot Chilli Pipers (SCO), ROD (DK), Romengo (HU), Sam Kelly & The Lost Boys (ENG), Sam Outlaw (USA), Sarah Jarosz (USA), Shovels & Rope (USA), Signe Svendsen (DK), Socks In The Frying Pan (IRL), Spirit Family Reunion (USA), Talisk (SCO), Tami Neilson (CAN/NZ), The Dustbowl Revival (USA), The Savage Rose (DK), The Small Glories (CAN), Trad.Attack! (EST), Ulaid (IRL), William Prince (CAN), Women’s Circle (UK, CAN/NZ, DK), Yola Carter (ENG), Young Seminole Hunters and King James & The Special Men (USA), ...

Tønder 2016:
»Der Sommer endet niemals hier...«


www.tf.dk

Afenginn

Artist Video Afenginn @ FolkWorld:
FW#38, #40, #43, #51,
#55, #57, #59, #60, #61

www.afenginn.dk
Artist Video
www.vokalselskabetglas.dk

Beoga

Artist Video Beoga @ FolkWorld:
FW#31, #31, #33, #38, #41,
#43, #46, #55, #55, #60, #62

www.beogamusic.com

Artist Video Altan @ FolkWorld:
FW#2, #3, #8, #14, #22,
#29, #31, #31, #37, #38, #42,
#45, #46, #47, #56, #60, #61

www.altan.ie

Tønder Festival 2017: Oplev musik, som du ikke kan opleve i andre sommerfestivaler!

Altan (IRL)

Altan blev dannet af ægteparret Frank Kennedy og Mairéad Ni Mhaonaigh og blev op igennem halvfemserne et af de største irske trad-bands. Inspirationen var hentet fra utallige sessions i køkkener og på pubs rundt omkring i Donegal, og med en kombination af den traditionelle violinmusik herfra og obskure fløjte-melodier, som Frank Kennedy havde samlet op i det nordlige Irland, blev Altan et frisk pust på den irske trad-scene.

De blev også de største eksponenter for traditionerne i Donegal, der hidtil ikke havde været kendt mange andre steder. I 1992 fik Frank Kennedy konstateret kræft, men fortsatte med at indspille og turnere med Altan indtil sin død to år senere. Altan fortsatte efter Kennedys død, og da Altan i 1996 udgav albummet ”Blackwater” på Virgin Records, var det første gang, at et traditionelt irsk band blev udgivet på et stort pladeselskab. Altan har flere gange gæstet Tønder Festival, og det bliver til endnu et glædeligt gensyn, når gruppen i 2017 kan fejre 30 års jubilæum.

Afenginn (DK) & GLAS (DK, NO, FO, FI)

Med det seneste album ”OPUS” fra 2016 viser Afenginn, at de er et af de mest originale og modige orkestre på den danske scene. Albummet, der er bygget op som en klassisk symfoni, viser et spillevende og virtuost band, der uden angst kaster sig ud i grænseløs musikalsk udfoldelse. ”Opus” er Afenginns album nummer seks, og meget passende udløste det seks stjerner hos Gaffas anmelder. Også øvrige medier både herhjemme og i udlandet giver det fremragende anmeldelser.

Afenginn modtog i 2016 ikke mindre end fire Danish Music Awards for albummet, to ved DMA Folk og to ved DMA World.

Afenginn har eksisteret siden 2002 og er blevet lidt af en institution på den danske musikscene. Deres blanding af østeuropæisk og nordisk folkemusik, brug af skæve taktarter og iltre udbrud samt inspiration fra klassisk musik har indbragt dem talrige priser herunder fire Danish Music Awards og har sendt dem ud på turneer i Europa, USA, Canada og Australien.

På Tønder Festival 2017 optræder Afenginn sammen med det nordiske vokalensemble GLAS, som er inspireret af bulgarsk sang- og kortradition. GLAS består af seks kvinder: Elisabeth Vik, Norge, Katrina Petersen, Færøerne, Tine Refsgaard, Danmark, Marte Schau, Norge, Else Schantz Juutilainen, Finland, Maria Kynne, Danmark.

Beoga (IRL)

Hvis du har hørt Ed Sheeran’s “Galway Girl”, har du også hørt Beoga. Det er nemlig den nordirske gruppe, der sammen med fløjtenisten Brian Finnegan står for de irske toner, der kendetegner sangen, der i starten af 2017 har taget hele verden med storm. Tonerne stammer fra nummeret “Minute 5” fra Beogas album “How to Tune a Fish” (2011).

Gruppen medvirker desuden på Ed Sheeran-sangen “Nancy Mulligan”. Men længe før Ed Sheeran blev forelsket i det irske band, var Beoga et af de unge bands, der omkring årtusindskiftet var med til at sparke en ny bølge af irsk trad-musik i gang. Her blev traditionelle melodier og sange en del af storslåede arrangementer, der var med til at vinde et nyt publikum til den irske musik. Beogas unikke lyd hænger sammen med de to harmonikaer, der spilles af Damian McKee og Seán Óg Graham, der også spiller i guitar i bandet. Derudover består gruppen pianist Liam Bradley, bodhran-spiller Eamon Murray og Niamh Dunne, der synger og spiller violin. Beoga har turneret i det meste af verden og gruppens syvende album “Before We Change our Mind” udkom i 2016.

Danni Nicholls (ENG)

Den britiske sangerinde og sangskriver Danni Nicholls har country, folk og amerikansk rootsmusik i blodet. Et nyt navn med to roste albumudgivelser bag sig, indspillet i Nashville med nogle af countryhovedstadens bedste musikere. Danni Nicholls kommer fra Bedford i England og blev som barn voldsomt forelsket i amerikansk folk, country og rock’n’roll via sin bedstemors pladesamling.

Da hun arvede en guitar, satte det gang i musikken og sangskrivningen, og som 16-årig begyndte Danni Nicholls at optræde på pubber og diverse venues. Via en ven fik hun kontakt til den amerikanske topproducer og musiker Chris Donohue (bl.a. Emmylou Harris, Elvis Costello, Robert Plant). Hun tog til Nashville, og med Chris Donohue som producer gik hun i studiet og indspillede albummet ”A Little Redemption” i 2013. Med på pladen er blandt andre dobro- og lapsteel-legenden Al Perkins (Dylan, Stones, Stephen Stills m. fl.). Albummet blev godt modtaget, og efterfølgeren ”Mockingbird Lane” (2015) – også indspillet med Nashvillemusikere og med Donohue som producer – fik endnu flottere ord med på vejen.

Danni Nicholls

Artist Video Danni Nicholls @ FolkWorld:
FW#58, #62


www.danninicholls.com

Hans Theessink

Artist Video Hans Theessink @ FolkWorld:
FW#33, #35, #38, #40, #45,
#46, #52, #55, #57, #57, #60

www.theessink.com

Hans Theessink & Terry Evans (NL, USA)

Han har et stort og trofast publikum herhjemme, den hollandskfødte guitarist og sangskriver Hans Theessink. Han er årgang 1948, har turneret i mere end 40 år og har utallige udgivelser bag sig. Hans Theessinks historie er også Tønder Festivalens historie, for han har været med nærmest fra festivalens start i midten af 70’erne.

Fara

Artist Video Fara @ FolkWorld:
FW#62

www.faramusic.co.uk

I år kommer Hans Theessink til Tønder sammen med sin amerikanske kollega, sangeren og sangskriveren Terry Evans, der blandt andet har arbejdet sammen med Ry Cooder og Bobby King. Terry Evans (årgang 1937), har udgivet talrige soloalbum, og hans medvirken på soundtracket til filmen ”Crossroads” fra 1986 skabte fornyet interesse. Theessink og Evans har turneret sammen mange gange og har udgivet en række plader. Den seneste er ”True & Blue”, der var nomineret til en Austrian Amadeus Award i 2016. Hans Theessink turnerer jævnligt i Danmark, og i marts og april 2017 er han på turné med sin danske guitarmakker Knud Møller. Eneste danske festival i 2017.

Fara (SCO)

Fara er fire unge kvindelige musikere, der kommer fra Kirkwall på Orkneyøerne. De besøgte Tønder Festival i 2015, og i mellemtiden har de udgivet albummet ”Cross The Line” og har opnået prisnominering til BBC Radio 2 Folk Awards 2017. Fara består af Jennifer Austin, Kristan Harvey, Jeana Leslie og Catriona Price og er et friskt bud på skotsk folkemusik med særlig vægt på musikken fra Orkney. Musikken er en blanding af traditionals fra Orkney og nye egne melodier.

Jacob Dinesen

Artist Video Jacob Dinesen @ FW:
FW#61

www.jacobdinesen.com

Bandmedlemmerne har kendt hinanden, siden de var små, og er vokset op med den traditionelle musik. De er uddannet på blandt andet The Royal Conservatoire of Scotland og The Royal Academy of Music. Fara opstod som det lejlighedsvise backingband The Chairettes for veteranerne The Chair. Ret hurtigt fandt de unge musikere ud af, at de kunne står på egne ben og dannede Fara. Siden er det gået stærk med gigs og priser såsom BBC Radio 2 Young Folk Award og BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year.

Jacob Dinesen (DK) BILD 2016

I Tønder kender alle Jacob Dinesen, for her er han vokset op og har slået sine første musikalske folder. Han spillede første gang på Tønder Festival i 2012, og siden er det gået stærkt for den nu 21-årige sanger, sangskriver og guitarist. I dag kender hele landet Jacob Dinesen.

Hans album nummer to, ”Brace Against The Storm”, der udkom i 2016, har på rekordtid gjort Tønder-drengen til en landskendt stjerne. Hittet ”Roll With Me” var i flere uger den mest spillede sang på P4, og indtil videre er sangen set flere end 300.000 gange på YouTube. Kalenderen i 2017 er spækket med over 80 koncerter, og naturligvis bliver publikum i Tønder ikke snydt. Alex Nyborg Madsen fra DR’s P4 kaldte allerede forrige år Jacob Dinesen for ”et af de største talenter herhjemme de senere år”. Talentet har fået vinger, og Tønder Festival, som i den grad er Jacob Dinesens hjemmebane, er stolt over endnu engang at have den populære kunstner på plakaten.

Frigg

Artist Video Frigg @ FolkWorld:
FW#35, #53, #63, #63

www.frigg.fi

Frigg (SF)

En koncert med Frigg byder på akrobatisk vanvids-violin i et hæsblæsende tempo. Det så vi, da den finske power-folk-gruppe i 2011 fik lokket begejstrings-brøl ud af publikum. Nu er Frigg tilbage på Tønder.

Gruppen er bygget op omkring Antti Järvalä og hans fætter Esko og kusine Alina. Järvalä-klanen er finsk folkemusiks kongelige familie, og gennem flere generationer har familien fostret store spillemænd, der har været med til at viderebringe de finske folkemusiktraditioner. Frigg er tro mod traditionen, men melodierne bliver skabt med inspiration fra mange forskellige musikalske udtryk og stilarter. Siden 2002 har Frigg udgivet fire studie-albums og er meget aktive ude på scenerne, hvor bandets kvaliteter for alvor bliver vækket til live. Frigg har turneret i det meste af verden, og en del af medlemmerne er også at finde i bands som JPP, Tsuumi Sound System og Baltic Crossing.

Kaia Kater (CAN)

23-årige Kaia Kater fra Québec er helt afgjort et navn, vi kommer til at høre mere til. Hun er banjospiller med styr på traditionerne, talentfuld sangskriver og vokalist med varm stemmepragt. Kaia Kater forener adskillige kulturer. Hun er vokset op i Toronto, og hendes far har afro-caribisk baggrund.

Musikalsk kommer inspirationen dels fra den canadiske folkemusik og dels fra traditionsmusikken fra Appalacherne i USA. Hun er uddannet på Davis & Elkins College i West Virginia, hvor hun har studeret kulturen og musikken i Appalacherne. Som sangskriver går Kaia Kater direkte om bord i dagens virkelighed med sange om emner som skoleskyderier og Black Lives Matters.

Kaia Katers seneste album er ”Nine Pin” fra foråret 2016. En anmelder i det dagblad britiske The Guardian beskriver albummet som ”en triangel mellem bluegrass, Nina Simone og Toni Morrison”. Bladet Rolling Stone har Kaia Kater med på listen for 2016 over ”Ti nye countrynavne du bør kende.”

Kaia Kater

Artist Video Kaia Kater @ FolkWorld:
FW#57, #60

www.kaiakater.com

Greg Russell & Ciaran Algar (UK)

To unge talenter med fuld fart på karrieren. Greg Russell, guitar og vokal, og Ciaran Algar, violin og vokal, har de senere år etableret sig som et af de nye varme navne på Storbritanniens folkscene. De er begge vokset op med folkemusikken og tilfører traditionsmusikken en dosis nyfortolkning, energi og vovemod.

Greg Russell og Ciaran Algar mødte hinanden i 2011 og fik hurtigt en pladekontrakt. Debutalbummet ”The Queen’s Lover” udkom i 2012, og i januar 2013 modtog duoen ”BBC Radio2 Young Folk Award”. I november 2013 udgav de albummet ”The Call”, som fik særdeles gode anmeldelser. BBC Radio2 tildelte dem endnu en pris, nemlig ”The Horizon Award” for bedste gennembrud i 2014. I 2016 udkom albummet ”The Silent Majority”, og kalenderen i 2107 er velspækket med koncerter i hjemlandet. Publikum i Tønder kan glæde sig til et gensyn med denne fremragende duo, der besøgte festivalen i 2015.

Loudon Wainwright III (USA)

Greg Russell & Ciaran Algar

Artist Video Russell & Algar @ FolkWorld:
FW#49, #56, #56, #57,
#58, #59, #59, #60

www.russellalgar.co.uk

Selv om han er fyldt 70 år, har den amerikanske sangskriver Loudon Wainwright III bestemt ikke skruet ned for tempoet. Han turnerer, skriver sange og udgiver album på livet løs. Hans første studiealbum udkom i 1970, og hans seneste er ”Haven’t Got The Blues (Yet)” fra 2014. Loudon Wainwright III er sangskriver, folkesanger og humorist i klassisk amerikansk forstand. Hans tidlige inspiration var blandt andre Tom Lehrer, og den kommenterende sang med politiske svirp og smil på læben er i høj grad Loudon Wainwrights varemærke.

Det kan man for eksempel opleve i sangen ”I Had A Dream”, en kostelig hilsen til en jævnaldrende herre, nemlig Donald Trump. Loudon Wainwright III er far til Rufus og Martha Wainwright, begge særdeles anerkendte kunstnere, og deres mor var den canadiske sangskriver Kate McGarrigle – kendt fra et af 70ernes store navne, duoen Kate & Anna McGarrigle.

Loudon Wainwright III besøgte Tønder Festival i 2000 og er nu tilbage eksklusivt i august 2017.

Lucinda Williams (USA)

Et længe næret ønske er gået i opfyldelse. Lucinda Williams kommer til Tønder, og det bliver den eneste koncert, det amerikanske topnavn giver i Danmark i sommeren 2017. Begrebet americana giver god mening, når det drejer sig om Lucinda Williams. Den 63-årige sangerinde og sangskriver har lige siden sine første livekoncerter og udgivelser i 70’erne stået på en solid grund af country, folk og blues.

Langsomt op gennem de følgende årtier slog Lucinda Williams sit navn fast med blandt andet albummet ”Lucinda Williams” (1988). Sangen ”Passionate Kisses” herfra blev senere et kæmpehit for Mary Chapin Carpenter, og Lucinda Williams fik en Grammy for Best Country Song i 1994. Det var dog albummet ”Car Wheels On A Gravel Road” fra 1998, der skabte det store gennembrud. Siden har Lucinda Williams udgivet otte album med ”The Ghosts of Highway 20” fra 2016 som det seneste. Hun har vundet flere Grammyer og Americana Awards og været nomineret talrige gange.

Lucinda Williams har ikke overrendt Danmark. Koncerten på Tønder Festival bliver nummer fem herhjemme. I 2013 var hun i DR Koncerthuset, i 2009 på Roskilde Festival, og i 2007 på Vega i København og Voxhall i Aarhus.

Lucinda Williams

Artist Video Lucinda Williams @ FolkWorld:
FW#55, #59

www.lucindawilliams.com

Loudon Wainwright III

Artist Video Loudon Wainwright III @ FW:
FW#27, #48, #55, #57, #61

www.lw3.com

Muireann Nic Amhlaoibh (ft. Seamus Begley & Donogh Hennessy) (IRL)

Muireann Nic Amhlaoibh

Artist Video Muireann @ FolkWorld:
FW#32, #42, #57

www.muireann.ie

Efter mange år som sangerinde i Danú har Muireann Nic Amhlaoibh sagt farvel til gruppen for at få mere tid til sine soloprojekter. Hun er vokset op i det vestlige Irland, og allerede som barn tog hun med sin violinspillende far til sessions på de lokale pubber. I starten dyrkede hun den traditionelle irske Sean Nós-sang, og senere blev det store talent overført til tin whistle og irsk træ-tværfløjte.

Muireann Nic Amhlaoibh har vundet et hav af priser – både sammen med Danú og som solo-artist, ligesom det også er blevet til adskillige tv-optrædener, blandt andet BBC’s prestigefyldte serie “Transatlantic Sessions”. Med sig har hun to velkendte navne på den irske folkemusikscene, Seamus Begley og Donogh Hennessy. Seamus Begley har en lang karriere bag sig på to-radet harmonika og som sanger, og Donogh Hennessy har i mange år været guitarist i gruppen Lúnasa. Danú har gæstet Tønder mange gange, Lúnasa har været her tre gange og det samme gælder Seamus Begley.

Mick Flannery (IRL)

Mick Flannery

Artist Video Mick Flannery @ FW:
FW#49

www.mickflannery.com

Han var på Tønder Festival i 2016, 33-årige Mick Flannery fra Irland. En sangskriver og sanger med meget på hjerte og med en stemme med sjælden smerte og intensitet. Publikum kan glæde sig til at opleve ham igen og til at lytte til nogle af hans sange fra det seneste album, ”I Own You” (oktober 2016). Et album, hvor han efter eget udsagn har lagt ”50 procent mere social bevidsthed ind”.

Det ytrer sig blandt andet i tekster inspireret af det moderne digitale liv og Black Live Matters. Mick Flannerys karriere som sangskriver begyndte, da han som helt ung rejste rundt i USA og tilmeldte sig en sangskriverkonkurrence i Nashville. Han udgav sit første album ”Evening Train” i 2007, og siden har han slået sit navn fast både i Irland og på den internationale scene. Inspirationen kommer fra navne som Leonard Cohen, Bob Dylan og Tom Waits. Gennem sin karriere, fem albumudgivelser og massiv turnéaktivitet befinder Mick Flannery sig i toppen af den irske musikscene.

Réalta (IRL)

Fra Belfast i Nordirland kommer dette nye bud på traditionel irsk musik. Kvintetten Réalta trakterer uilleann pipes, fløjte, guitar, piano, bas, bouzouki og bodhrán samt naturligvis vokal på fineste vis. En anmelder fra The Herald Scotland har sammenlignet dem med The Bothy Band og skriver: ”Réalta viderefører The Bothy Bands tradition for at tage melodier ved nakkeskindet og fyre begejstring gennem dem som flammer.”

Réalta har turneret i blandt andet Tyskland og Schweiz sammen med landsmændene Altan og har givet koncerter i øvrigt rundt om i Europa, i Indien, Sydkorea og New York. De har vundet prisen ”Danny Kyle Award” ved den legendariske Celtic Connections Festival i Skotland og er godt i gang med at slå navnet Réalta fast på den internationale scene for irsk musik. Gruppens debutalbum ”Open The Doors For Three” udkom i 2012, og deres andet album ”Clear Skies” er udgivet i 2016.

Red Hot Chilli Pipers (SCO)

De kalder det selv for ”bagrock”- en heftig blanding af skotske bagpipes og velkendte riffs og hits fra rocken og poppen. Red Hot Chilli Pipers fra Skotland leverer show for alle pengene med musikalsk overskud og en god portion humor. Adskillige af bandmedlemmerne er uddannet på The Royal Scottish Academy of Music And Drama. Og drama er der bestemt også masser af, når Red Hot Chilli Pipers går på scenen.

Det er et show i verdensklasse, hvor de skotske bagpipes bliver sendt på hæsblæsende overarbejde af svedende mænd i klassisk kilt. Sætlisten har inkluderet spektakulære covers af for eksempel Queens ”We Will Rock You”, Deep Purples ”Smoke On The Water” og Coldplays ”Clocks”.

Red Hot Chilli Pipers blev dannet i 2002 og vandt BBC’s talentshow ”When Will I Be Famous?” Siden har bandet udgivet otte album, har turneret over hele verden og spiller flere hundrede koncerter hvert år. I 2007 og 2010 vandt de prisen Scottish Live Act Of The Year. Eneste danske festival i 2017.

Red Hot Chilli Pipers

Artist Video Red Hot Chilli Pipers @ FolkWorld:
FW#39, #42, #43, #44, #44,
#45, #53, #57, #60, #61

www.rhcp.scot

Réalta

Artist Video Réalta @ FolkWorld:
FW#45, #47, #49,
#50, #54, #60

www.realtamusic.com

Sarah Jarosz (USA)

Sarah Jarosz

Artist Video Sarah Jarosz @ FW:
FW#52, #53, #54,
#56, #61, #61

www.sarahjarosz.com

Som nybagt dobbelt Grammy-vinder for albummet ”Undercurrent” er der ingen tvivl om, at Sarah Jarosz er et af de allerstørste navne på den amerikanske folk-scene lige nu. I Tønder faldt publikum pladask for Sarah Jarosz, da hun i 2011 kiggede forbi festivalen og fik Telt 1 til at skråle med på Tom Waits’ ”Come on Up to the House”. Dengang var hun næsten ukendt i Danmark, men i hjemlandet USA var karrieren allerede ved at tage fart.

Hun var blot 16 år, da hun signede med det navnkundige pladelabel Sugar Hill Records, og debuten ”Song Up in Her Head” var i 2010 nomineret til en Grammy. Med på pladen havde hun et stjernespækket hold, der blandt andre talte Jerry Douglas, Chris Thile, Aoife O’Donovan og Tim O’Brien, som hun også optrådte sammen med på Tønder Festival. Sarah Jarosz startede som 10-årig med at spille mandolin, men siden har hun udvidet til guitar, mandocello og banjo som akkompagnement til sin klare og blide stemme. Hun er blevet sammenlignet med store sangerinder som Alison Krauss og Gillian Welch, og med hendes helt personlige musikalske touch og hendes længselsfulde tekster vil vi til sommer få muligheden for at opleve en kompromisløs kunstner. Sarah Jarosz kan kun opleves på Tønder Festival til sommer.

Sam Kelly & The Lost Boys (ENG)

Er der nogensinde kommet noget godt ud af de mange talentprogrammer på tv? Det overraskende svar er ja. Som 19-årig stod Sam Kelly over for Simon Cowell og de andre nådesløse dommere i programmet Britain’s Got Talent. Her nåede han til finalen, hvor han blev slået af hunden Pudsey.

Men ikke desto mindre har Sam Kelly en stemme, der kan fange publikum i et jerngreb, hvad enten han synger sine egne sange eller fortolker velkendte irske folkesange. Han gør det med en frisk energi, der leder tankerne hen på store indiefolk-navne som Mumford & Sons og The Lumineers. To ep’er og et enkelt album er det blevet til indtil videre, og Sam Kelly er blevet rost til skyerne af engelske folk-notabiliteter som Kate Rusby, Cara Dillon og Sean Lakeman. Sammen med The Lost Boys har han turneret intensivt, og her i 2017 kommer der nyt materiale fra de nye darlings på den engelske folkscene.

Sam Kelly

Artist Video Sam Kelly @ FolkWorld:
FW#58

www.samkelly.org

Socks In The Frying Pan (IRL)

Den traditionelle irske musik har med denne unge trio fra County Clare på en irske vestkyst fået nye internationale ambassadører. Socks in the Frying Pan har med stilsikkert vokalarbejde og virtuos instrumentbehandling placeret sig solidt på den internationale scene.

I 2017 er de på en lang turné til blandt andet Canada, USA, Tyskland, Schweiz, Tyskland og Danmark – hvor Tønder Festival er destinationen. Bandet har fået fine anmeldelser for deres tre udgivelser, hvor det seneste er ”Without A Paddle” fra 2016. De blev kåret som ”New Band of The Year” af The Irish Music Association i 2014 og har turneret flittigt i USA. Socks in the Frying Pan består af Aodán Coyne, guitar og vokal, og de to brødre Shane Hayes, accordion, og Fiachra Hayes, violin og banjo. De har hver især opnået anerkendelse, og for eksempel blev Shane Hayes i 2015 kåret som ”Best Accordion Player” af The Irish Music Association.

Talisk (SCO)

Socks in the Frying Pan

Artist Video Socks in the Frying Pan @ FW:
FW#50, #55, #58, #63, #63

www.socksinthefryingpan.com

Publikum i Tønder blev overbevist, da den fremadstormende trio Talisk gav koncerter på festivalen i 2016. I 2015 vandt Talisk den prestigefyldte BBC Radio 2 Young Folk Awards. Mohsen Amini greb concertinaen som ti-årig og er i dag en af de toneangivende concertina-spillere i Skotland. Han vandt BBC Scotlands ”Young Traditional Musician of The Year” 2016.

Guitaristen Craig Irving kommer fra Inverness, men bor i dag i Glasgow, hvor han er med i forskellige up-coming folk-bands. Hayley Keenan startede med at spille violin, da hun var 11, og studerer i dag på Royal Conservatoire of Scotland.

Tilsammen udgør de en tæt og velspillende trio, der kan traditionerne til fingerspidserne, men også tør at tage dem nye veje. Talisk’s debutalbum “Abyss” er produceret af Barry Reid (Treacherous Orchestra). Som gæster på pladen medvirker musikere fra Mánran og Rura, og pladen opsnapper den energi og kreativitet fra trioens live-koncerter, som publikum på Tønder Festival får muligheden for at opleve endnu engang.

Ulaid (IRL)

Med udspring i nogle af de største irske grupper er de tre medlemmer allerede vidt anerkendte for deres formidling og fortolkning af de irske musiktraditioner. John McSherry er af The Irish Music Magazine blevet beskrevet som ”the true master” på de irske uilleann pipes, og han har været med til at starte bands som Lúnasa og Tamalin. Og så var han en del af Donal Lunnys cross-over-projekt, Coolfins.

Fiddler Dónal O’Connor startede i gruppen Lá Lugh, hvor hans mor var sangerinde. Han har slået sit navn fast som en af Irlands førende producere og har arbejdet sammen med Mary Dillon, Bob Brozman og John Spillane. Guitarist Seán Óg Graham var med til at starte den prisbelønnede gruppe Beoga og spiller også i den skotske supergruppe Fiddler’s Bid. Tilsammen skaber de tre magi. De ny-skrevne melodier glider naturligt sammen med det traditionelle materiale og skaber spændende sammensætninger. Alt sammen er udført med en blændende præcision, når improvisationer og eksperimenter bliver afløst af hurtige reels, der får publikum op af sæderne. Eneste danske festival i 2017.

Talisk

Artist Video Talisk @ FolkWorld:
FW#57, #58, #60, #60, #61

www.talisk.co.uk

Ulaid

Artist Video Ulaid @ FolkWorld:
FW#59

www.ulaidmusic.com

Trad.Attack! (EST)

Trad.Attack!

Artist Video Trad.Attack! @ FW:
FW#59, #63

www.tradattack.ee

Trad.Attack! har en klar mission: De skal spille i alle lande i verden. Indtil videre står 28 lande på listen, og der er således 168 tilbage. Danmark kom på listen i 2015, da de spillede på Balders Plads i København som en del af det program, ROSA præsenterede på Copenhagen Jazz Festival.

Her kunne et par hundrede mennesker gynge og hoppe med til nyskabende estisk folkemusik, hvor samples med gamle autentiske optagelser gled sammen med pumpende rytmer og hurtige melodier. Estland har stærke folkemusiktraditioner, både hvad angår sange, melodier og dans, og der er stor nysgerrighed for at udforske og eksperimentere med musikken. Især omkring byen Viljandi lever traditionerne videre, og den store Viljandi Folk Music Festival afholdes i byen. Trad.Attack! er det største estiske folk-band, og med flere Estonian Music Awards på kaminhylden har de opnået stjernestatus i hjemlandet.

Romengo (HU)

Ungarsk roma-musik i verdensklasse. Romengo er et af Ungarns bedste bands inden for genren, og gruppens fem medlemmer mestrer den traditionelle olah-gypsy folkemusik til fulde. Musikken er dels traditionelle folkesange, og musik hentet fra romakulturen, og dels gruppens egne sange og kompositioner. Romengo har eksisteret siden 2004 og har markeret sig stærkt med koncerter over alt i Europa samt i blandt andet Korea og Indien.

Romengo
Artist Video
www.romengo.com

Gruppen har udgivet to album, ”Kétháné” (2010), og ”Nagyecsed-Budapest” (2014). Begge udgivelser er landet i toppen af de europæiske hitlister for verdensmusik. Gruppens sangerinde, Mónika Lakatos, har modtaget flere priser, blandt andet The Ethnic Minority Award i 2014 og The Anna Lindh Award i 2007.

Romengo repræsenterer den traditionelle roma-musik, men er også med til at udvide musikkens grænser gennem samarbejde med musikere fra andre genrer. For eksempel har gruppens optrådt sammen med det tyske Mendelssohn Chamber Orchestra og den indiske sanger Sumitra.

Folk Spot 2017 (DK, S, N, SF)

Folk Spot 2017: Floating Sofa Quartet (DK, S, SF), World On A String (DK), Spöket i Köket (S, DK), Mallebrok (DK), Det Yderste Hav (DK), Zenobia (DK), Andreas Tophøj & Rune Barslund (DK) (DK), Julie Alapnes (N)

Nordiske traditioner møder den mangfoldige verden, når Folk Spot Denmark 2017 præsenterer otte dansk-nordiske folk-bands. Folk Spot Denmark er, ud over at være koncerter for Tønders publikum, også en international showcase med deltagelse af udenlandske nøglepersoner inden for musikbranchen. Disse er taget til Tønder fra så forskellige lande som Norge, Tyskland, England og Canada for at høre dansk og nordisk musik i verdensklasse og selvfølgelig for at opleve en af verdens bedste festivaler. Folk Spot-koncerterne fredag og lørdag er en unik chance for at tage live-pulsen på, hvad den danske og nordiske folk- og roots-scene har at byde på netop nu. Aftalen om det norske bidrag er et led i en udvekslingsaftale mellem Folk Spot Denmark og den norske showcase-festival FolkeLarm. Samtlige otte orkestre vil spille showcase-koncerter på Tønder Festival 2017 som led i Folk Spot Denmark.

folkBALTICA

Artist Video folkBALTICA @ FolkWorld:
FW#54

www.folkbaltica.de

folkBALTICA Ensemble (DK, D)

folkBALTICA Ensemble består af cirka 50 unge musikere fra den tyske region i Slesvig-Holsten og det sydlige Danmark. Orkestret er opstået i forbindelse med den årlige folkBALTICA Festival, som i år finder sted sidst i april. folkBaltica Ensemble er denne festivals ungdomsorkester, som både geografisk og musikalsk krydser grænser for traditionel og nutidig folkemusik.

Tønder Festival støtter aktivt talentmassen i folkemusikmiljøet, og det er oplagt endnu engang at invitere FolkBaltica Ensemble ind i programmet. Violinisten Harald Haugaard står som kunstnerisk leder af folkBALTICA Festivalen i spidsen for ensemblet med hjælp fra de to gode kolleger Andreas Tophøj og Rasmus Zeeberg. De foregående tre år har FolkBaltica Ensemble begejstret publikum på festivalen, og der er lagt op til en gentagelse i år. FolkBaltica Ensemble vil også optræde ved en stor skolekoncert for elever fra skoler på begge sider af den dansk/tyske grænse.Photo Credits: (1) Afenginn, (3) Beoga, (4) Danni Nicholls, (5) Hans Theessink, (6) Fara, (8) Frigg, (9) Kaia Kater, (10) Greg Russell & Ciaran Algar, (11) Lucinda Williams, (12) Loudon Wainwright III, (14) Mick Flannery, (15) Red Hot Chilli Pipers, (16) Réalta, (18) Sam Kelly, (19) Socks in the Frying Pan, (20) Talisk, (21) Ulaid, (22) Trad.Attack!, (23) Romengo, (24) folkBaltica Ensemble (unknown/website); (2) Altan, (7) Jacob Dinesen, (17) Sarah Jarosz (by Walkin' Tom); (13) Muireann (by The Mollis).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld