FolkWorld #66 07/2018
© Maria Theessink / Tønder Festival

Article in English Article in German

Tønder Festival 2018

Lúnasa @ Tønder Festival 2006

Tønder Festival
23.-26. August 2018


The Mavericks (USA), The Lone Bellow (USA), Colter Wall (CAN), Mike Andersen (DK), Oysterband (UK), David Ramirez (USA), Melissa Horn (SE), The Secret Sisters (USA), William Crighton (AUS), Jeffrey Foucault (USA), Dusty Heart (USA), Skerryvore (SCO), Michael Falch (DK), Cóig (CAN), 3Hattrio (USA), The Bros. Landreth (CAN), Joey Landreth (CAN), Sharon Shannon (IRL), Vishtén (CAN), Annika Aakjær (DK), Ímar (SCO/IRL), Michael McGoldrick, John McCusker & John Doyle (SCO/IRL/UK), The Chair (SCO), Luke Winslow-King (USA), Darlingside (USA), Anne Linnet (DK), Sam Kelly & The Lost Boys (UK), Caamp (USA), The Brother Brothers (USA), Tyler Childers (USA), Irish Mythen (IRL), Gordie MacKeeman and His Rhythm Boys (CAN), Tide Lines (SCO), DR Big Band & Basco (DK), The Dead South (CAN), Tami Neilson (CAN/NZ), Allan Taylor (UK), All Our Exes Live In Texas (AUS), FolkBALTICA Ensemble (D, DK), Romengo (HU), Skipinnish (SCO), William Prince (CAN), Richard Inman (CAN), Gawurra (AUS), Mari Boine (NO), Vassvik (NO), Nive Nielsen (GRL), Rasmus Lyberth (GRL), Kellermensch (DK), Bastard (DK), JD McPherson (USA), Jolie Holland & Samantha Parton (USA, CAN), Lankum (IRL), Laura Mo (DK), Lukas Graham (DK), Lúnasa (IRL), Mikael Wiehe (SE), Niels Hausgaard (DK), Northern Assembly (DK), Parker Millsap (USA), Paul Cauthen (USA), Pretty Archie (CAN), Sam Outlaw (USA), Sophie Zelmani (SE), Søren Huss (DK), The East Pointers (CAN), The Elephant Sessions (SCO)

Artist Video Tønder @ FROG

www.tf.dk

Artist Video Lúnasa @ FROG

www.lunasa.ie

Hvem spiller hvor og hvornår!

Lúnasa (IRL)

Med en ny plade på vej er Lúnasa på ny klar til at rykke ud i verden med irsk musik, der giver næring til de irske folkemusiktraditioner. Lúnasa opstod i sidste halvdel af 90’erne omkring violinisten Séan Smyth og fløjtespilleren Kevin Crawford. I de kommende år blev Lúnasa et af de mest nyskabende irske trad-bands. Repertoiret består af traditionelle og nyskrevne irske tunes, og der spilles med stor frihed og perfekt timing. De uforudsigelige og frække arrangementer driver melodierne frem med en energi, der har begejstret publikum over hele verden. I 2010 udkom den kritikerroste “Lá Nua”, og Lúnasa samarbejdede desuden med Natalie Merchant om hendes album “Leave Your Sleep”. Natalie Merchant er også med på den imponerende liste over gæster på Lúnasas nye album, ”Cas”. Her får bandet desuden hjælp fra Tim O’Brien, Daoiri Farrell og Mary Chapin Carpenter. Udover Séan Smyth og Kevin Crawford består Lúnasa af bassist Trevor Hutchinson, der tidligere har slået sine folder i The Waterboys, uilleann piper Cillian Vallely, der medvirkede på Springsteens “High Hopes”, og guitarist Ed Boyd, som mange kender fra sit samarbejde med Cara Dillon og som en del af gruppen Flook.



Artist Video Oysterband @ FROG

www.oysterband.co.uk

Oysterband (UK)

Med pladen ”Holy Bandits” fra 1993 blev Oysterband den traditionelle musiks bannerfører, da engelske og irske bands som The Levellers, The Pogues og The Waterboys indtog tidens alternative musikscener. Oysterband startede i Kent som et danseband, der efterhånden begyndte at eksperimentere med til tider kontroversielle arrangementer af de traditionelle dansemelodier. I 1989 udgav bandet ”Ride”, hvor coverversionen af New Orders ”Love Vigilantes” hjalp med at bryde igennem til et nyt publikum. Efterfølgeren ”Freedom and Rain” blev til sammen med folk-divaen June Tabor og vakte opmærksomhed i Nordamerika.

Tilbage i England fik The Oysters en stadig større skare af trofaste fans, der igennem nyhedsbrevet ”The F-Word” fik informationer om bandet og tilbud om at købe særlige udgivelser. Også i Danmark voksede gruppens fanbase, og Oysterband blev flittig gæst på danske festivaler – ikke mindst Tønder – og spillesteder. I 2012 optrådte Oysterband med June Tabor på Tønder Festivals dengang nye Open Air-scene. 2017 og 2018 er dedikeret gruppens 40 års jubilæum-turné. Eneste danske festivalkoncert i 2018.

Cóig (CAN)

Fire fremragende musikere fra Cape Breton spiller traditionel musik fra den canadiske østkyst og har vundet flere priser. Gruppen blev oprindeligt skabt for at skabe promotion for Celtic Colours International Festival for nogle år siden. Samarbejdet viste sig at være så frugtbart, at de fire musikere besluttede at fortsætte som en gruppe. Cóig består af: Darren McMullen, guitar, mandolin, banjo, bouzouki, fløjte, vokal, Rachel Davis, violin, viola, vokal, Jason Roach, piano, og Chrissy Crowley, violin, viola.

Hver især markante musikere, der til sammen kan tælle flere end 30 nomineringer og priser for udgivelser, liveoptræden og så videre. Sammen som Cóig er de nu på vej ud på de internationale veje, og med sig har de albummet ”Rove” (2017). En anmelder fra The Shetland Times har skrevet om Cóig: ”Fire anerkendte, prisvindende solomusikere mødes i en eksplosiv komsammen. Kollektivt er de en triumf for den traditionelle musik fra Cape Breton”. Eneste danske festivalkoncert i 2018.

Vishtèn (CAN)

Trioen har i mere end ti år stået for en unik blanding af traditionelle sange og instrumentalnumre med afsæt i den keltiske arv og den fransktalende kultur i det østlige Canada. Visthèn er et højt respekteret band på den internationale folkscene og repræsenterer en rig musikalsk tradition, som de også er med til at forny med inspiration fra rocken og nyere indiefolk-strømninger. Vishtèn består af multi-instrumentalisterne Emmanuelle og Pastelle LeBlanc fra Prince Edward Island og violinisten Pascal Miousse fra Magdalen Island.

Øerne rummer en stærk fransk kultur, og alle tre medlemmer er vokset op med traditionel musik, dans og fester med musikken som naturligt element. Gruppen har turneret i Nordamerika, Europa og Australien og har modtaget priser i store mængder. Blandt andet canadiske East Coast Awards og Québecs Edith Butler Award som anerkendelse for deres bidrag til den fransk-canadiske kultur. Seneste album er ”Terre Rouge” fra 2015. Eneste danske festivalkoncert i 2018.

Sam Kelly

Artist Video Sam Kelly@ FROG

www.samkelly.org

Sam Kelly & The Lost Boys (UK)

Det er fuld fart fremad i øjeblikket for Sam Kelly & The Lost Boys, som Tønderpublikummet kunne opleve på festivalen i 2017. De er tilbage i Tønder i 2018, som ser ud til at blive et meget travlt år for dem. I efteråret 2017 udgav bandet albummet ”Pretty Peggy”, som har fået fine anmeldelser. Det britiske magasin Mojo har albummet med på top 10-listen over bedste folk-udgivelser i 2017. Prominente musikalske gæster som Cara Dillon og Michael McGoldrick medvirker på cd’en, og blandt musikerne i bandet er violinisten Ciaran Algar, som har gæstet Tønder adskillige gange. Sam Kelly er udråbt til en af de store nye navne på den britiske folkscene. Han har en stemme, der kan fange publikum i et jerngreb, hvad enten han synger sine egne sange eller fortolker velkendte irske folkesange. Og han gør det med en frisk energi.

Sam Kelly har tidligere udgivet to EP’er og et album og har modtaget en BBC Radio Folks Horizon Award i 2016. Sammen med bandet The Lost Boys er han et godt bud på et ”must see” på Tønder Festival 2018.

Ìmar (SCO, IRL)

Ìmar

Artist Video Ìmar @ FROG

www.imarband.com

Fem særdeles kompetente musikere fra Skotland og Irland giver et frisk bud på især den irske traditionsmusik. Ìmar begejstrede publikum på Tønder Festival i 2017 og er tilbage i 2018. Alle fem medlemmer er aktive i en række bands, og adskillige af dem har gæstet Tønder op til flere gange. Ìmar består af: Adam Brown, bodhrán, (Rura), Ryan Murphy, uilleann pipe, fløjte, (Mànran), Adam Rhodes, bouzouki, (Barrule/Mabon), Mohsen Amini, concertina (Talisk) og Benedict Morris, violin. De kender hinanden fra Glasgows meget aktive musikscene og via Comhaltas Ceoltoiri Éireann, et netværk for den irske traditionsmusik.

Gruppen kan sole sig i gode anmeldelser, og hver især og via de sammenhænge, de i øvrigt spiller i, kan de mønstre en lang række priser så som BBC Young Folk Award og flere All-Britain og All-Ireland titler inden for den traditionelle musik. Ìmar er opstået helt naturligt, for som bodhránspiller Adam Brown siger, ”har det bare fungeret, siden vi første gang satte os ned og spillede sammen”. Eneste danske festivalkoncert i 2018.

Skipinnish (SCO)

Den traditionelle skotske musik trives rigtig godt i bandet Skipinnish, som efter knap 20 år har mere vind i sejlene end nogensinde. Bandet turnerer flittigt og spiller for fulde huse, og som bandet skriver på deres hjemmeside, har ”2017 været det bedste år siden starten i 1999.” Skipinnish er lyden af bagpipe, accordion og violin og et stilsikkert bud på moderne keltisk musik. Det hele begyndte, da accordionspiller Angus MacPhail mødte bagpiper Andrew Stevenson i 1999, hvor de studerede på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow. De kommer begge fra det vestlige Skotland – henholdsvis Tiree og Lochaber. Skipinnish blev hurtigt et af de etablerede navne på den skotske folkemusikscene.

De har udgivet otte album, og det seneste er ”The Seventh Wave” fra 2017. I 2016 forlod sangeren Robert Robertson Skipinnish for at hellige sig bandet Tide Lines, som i øvrigt også optræder på Tønder Festival 2018. Den nye sanger i Skipinnish er Norrie MacIver. Eneste danske koncert i sommeren 2018.

The Chair (SCO)

Selv kalder de det ”Stomp Music from Orkney”, og der bliver trampet igennem, når de otte medlemmer af The Chair indtager scenen. The Chair leverer høj-dansabel power-folk, og med udgangspunkt i den traditionelle musik fra Orkney hiver The Chair fat i stilarter som blues, klezmer, dub og meget andet. Instrumenterne tæller blandt andet violin, banjo, harmonika og guitar, og energien er den, vi kender fra andre skotske bands som Treacherous Orchestra og Session A9.

The Chairs blev i 2008 ”Band of the Year” på MG Alba Scots Trad Music Awards i 2008, og succesen blev fulgt op af pladen ”The Road To Hammer Junkie” fra 2013. The Chair tog Tønder Festival med storm i 2016, og det er en stor fornøjelse endnu engang at kunne opleve disse folkemusikalske vildmænd i 2018. Eneste danske festivalkoncert i 2018.

Basco

Artist Video Basco @ FROG

www.bascoband.com

Basco & DR Big Band (DK)

Hvad får man, når man krydser et af Danmarks mest fremadstormende folkbands med et af verdens bedste bigbands? De, der oplevede koncerten i DR Koncerthuset i 2013 kender allerede svaret, og andre må lytte til den liveplade, der udkom efterfølgende. Basco har siden starten for snart ti år siden udviklet en unik nordatlantisk folkemusik-tone, der byder på fængende melodier, smukke sange og en intensitet, man også genkender hos Dreamers’ Circus og engelske Spiro. Basco består af Hal Parfitt-Murray (sang, violin, mandolin), Ale Carr (cittern), Andreas Tophøj (violin) og Anders Ringgaard (harmonika, trombone), og tilsammen skaber de eklektisk folkemusik, hvor danske, svenske og britiske folkemusik-traditioner ligger på lur og kigger frem.

DR Big Band har eksisteret siden 1964, og i tidens løb har orkestret været under ledelse af prominente personer som Ib Glindemann og Thad Jones. DR Big Band har samarbejdet med blandt mange andre Miles Davis og Dizzy Gillespie og har høstet stor international anerkendelse. Der er lagt op til spændende og medrivende koncert, når Basco & DR Big Band torsdag eftermiddag åbner Tønder Festival 2018 med et brag.

The Elephant Sessions (SCO)

Elephant Sessions

Artist Video Elephant Sessions @ FROG

www.elephantsessions.com

De var i Tønder i 2016, og allerede på det tidspunkt var bandet på vej frem i høj fart. I 2017 udgav The Elephant Sessions deres andet album, ”All We Have Is Now”, som opnåede meget fine anmeldelser og fik prisen Album Of The Year ved BBC Scots Trad Music Awards. De er dog ikke uvant med hæder fra den kant, for allerede i 2014 fik de prisen som Up And Coming Act of the Year. De fem musikere i The Elephant Sessions kommer fra det skotske højland og kaster deres musikalske kærlighed på den traditionelle skotske folkemusik. Musikken har dybe rødder, men bandet tøver ikke med at bringe nyt til bordet og give deres helt eget bud på neo-folk fra Skotland. The Elephant Sessions er blevet sammenlignet med kolleger som Shooglenifty og Peatbog Fearies. Magasinet Rolling Stone har skrevet om dem: ”Disse skotter bruger deres instrumenter som våben for at ødelægge klicheer. Vi elsker dem!” Bandet har turneret flittigt rundt om i Europa og i Storbritannien og er tilbage i Tønder 2018.

FolkBALTICA Ensemble (DK, D)

Orkestret FolkBALTICA Ensemble består af cirka 50 unge musikere fra det sydlige Danmark og den tyske region Slesvig-Holsten. Orkestret er opstået i forbindelse med den årlige folkBALTICA Festival, som finder sted sidst i april. FolkBALTICA Ensemble er denne festivals ungdomsorkester, som både geografisk og musikalsk krydser grænser for traditionel og nutidig folkemusik. Violinisten Harald Haugaard står som kunstnerisk leder af folkBALTICA Festivalen i spidsen for ensemblet med hjælp fra de to gode kolleger Andreas Tophøj og Rasmus Zeeberg. Tønder Festival støtter aktivt talentmassen og fødekæden i folkemusikmiljøet, og det er efterhånden blevet en tradition, at FolkBALTICA Ensemble optræder på festivalen.

Både til en egen koncert og i forbindelse med den store skolekoncert for elever fra skoler på begge sider af den dansk/tyske grænse. Så endnu engang kan publikum i Tønder opleve dette sprudlende ungdomsorkester.

Sharon Shannon

Artist Video Sharon Shannon @ FROG

www.sharonshannon.com

The Dead South (CAN)

Det canadiske band besøgte Tønder i 2016, og der er al mulig grund til at glæde sig til et gensyn. The Dead South står for en rå blanding af bluegrass og folk krydret med satire, saft og kraft. Læg hertil en energi, der er et punkband værdigt. Bandet har fundet deres helt eget udtryk og er blevet beskrevet som outlaws, moderne hillbillies og ”Mumford & Sons’ onde tvillinger”. De kommer fra Saskatchewan i Canada og har eksisteret siden 2012. Udstyret med guitar, banjo, mandolin, cello og masser af vokal har The Dead South med sanger og guitarist Nate Hilts i front de senere år turneret flittigt i Canada, USA og Europa.

Den seneste udgivelse er albummet ”Illusion and Doubt” fra 2016, hvor bandet har tilføjet blandt andet violin og pedal steel guitar. Albummet røg ind på top fem på den amerikanske Billboard bluegrass-hitliste. Eneste danske festivalkoncert i sommeren 2018.

Sharon Shannon (IRL)

Romengo

Artist Video Romengo @ FROG

www.romengo.com

Irland har meget at være stolt af, og Sharon Shannon er afgjort et af de navne, der gør den traditionelle irske musik ære. Sharon Shannon, årgang 1968, er kendt som en særdeles glimrende accordion-spiller og violinist. Hun begyndte allerede som barn at optræde, og op gennem 80’erne lærte hun at mestre accordion-instrumentet til fulde. I 1989 kom hun med i gruppen The Waterboys, og i 1991 udgav hun soloalbummet ”Sharon Shannon”. Et album, der endte med at blive det bedst sælgende album med traditionel irsk musik udgivet i Irland.

Veteranerne blandt Tønder Festivals publikum kender Sharon Shannon ganske godt. Hun har besøgt festivalen mange gange, og første gang var i 1992. Shannon har arbejdet sammen med et utal af andre kunstnere, blandt andre Adam Clayton (U2), Steve Earle, Jackson Browne, Christy Moore og John Prine. Hendes seneste album ”Sacred Earth” (2017) er produceret af Justin Adams og bevæger sig i et crossover-univers mellem musik fra Afrika, Mellemøsten og Irland. Eneste danske festivalkoncert i 2018.

Romengo (HU)

Ungarske Romengo besøgte Tønder i 2017 og mestrer den traditionelle olah-gypsy folkemusik til fulde. Musikken er dels traditionelle folkesange og musik hentet fra romakulturen, og dels gruppens egne sange og kompositioner. Romengo har eksisteret siden 2004 og har markeret sig stærkt med koncerter over alt i Europa samt i blandt andet Korea og Indien. Gruppen har udgivet to album, ”Kétháné” (2010), og ”Nagyecsed-Budapest” (2014). Begge udgivelser er landet i toppen af de europæiske hitlister for verdensmusik. Gruppens sangerinde, Mónika Lakatos, har modtaget flere priser, blandt andet The Ethnic Minority Award i 2014 og The Anna Lindh Award i 2007.

Romengo repræsenterer den traditionelle musik fra romakulturen, men er også med til at udvide musikkens grænser gennem samarbejde med musikere fra andre genrer. For eksempel har gruppens optrådt sammen med det tyske Mendelssohn Chamber Orchestra og den indiske sanger Sumitra. Eneste danske koncert i sommeren 2018.

Vassvik (NO)

Samisk joik-sang er en meget gammel, men særdeles levende musiktradition. En af tidens mest fremtrædende joik-fortolkere er den samiske musiker Torgeir Vassvik. Med sit band, Vassvik, står sangeren, musikeren og sangskriveren for en unik og ny fortolkning af den trance-lignende vokale kunstart. Han kommer fra Gamvik i det nordligste Norge, hvor vinden suser, vinteren er mørk og lang, og sommeren lyser op døgnet rundt af midnatssolen. Torgeirs stemme er som et spejl af landskabet – en sjælden, rå juvel. Joik har inspireret ham siden barndommen såvel som andre musikalske genrer fra verden omkring ham. Torgeirs musik er en opdatering til det 21. århundrede af den samiske musiktradition. Sammen med Kjorstad-brødrene – to unge norske violinister – åbner han op for samspil mellem joik, jazz, world, klassisk med mere. Vassvik har udgivet to album, ”Sáivu” (2006) og ”Sápmi” (2009), begge rost til skyerne af anmelderne.

Vassvik

Artist Video Vassvik @ FROG

www.vassvik.com

Huldrelokkk

Artist Video Huldrelokkk @ FROG

www.huldrelokkk.hemsida24.se

En frisk, arktisk lydoplevelse. Eller som en tysk anmelder har skrevet: ”Vassvik er en lydmagiker, som bevæger sig udover alt, hvad vores ører nogensinde har lyttet til.”

Folk Spot 2018: Huldrelokkk (NO, SE, DK), Louise Støjberg/Martin Rauff (DK), Pøbel (DK), Mary Jean (DK), Vingefang (DK), Raabygg (NO), Hudna (DK) and Elmøe & Hoffmann (DK)

Folk Spot Danmark har siden 2012 præsenteret danske folk- og rootsorkestre med ambitioner og potentiale til at nå ud til et bredere publikum, såvel nationalt som internationalt. Tønder Festival er medarrangør, og også i år kan publikum opleve en række nordiske bands, der er på vej frem. Folk Spot Denmark er også en international showcase med deltagelse af udenlandske nøglepersoner inden for musikbranchen. Igen i år er syv danske folkroots-orkestre udpeget af en international branchejury. De udvalgte er: Huldrelokkk, Louise Støjberg/Martin Rauff, Pøbel, Mary Jean, Vingefang, Raabygg, Hudna og Elmøe & Hoffmann. De otte bands vil spille showcasekoncerter på Tønder Festival fredag 24. og lørdag 25. august som led i Folk Spot Danmark 2018.






Photo Credits: (1) Lúnasa, (7) The Chair (by Walkin' Tom); (2) Oysterband, (3) Cóig, (4) Vishtèn, (5) Sam Kelly, (6) Ìmar, (8) Skipinnish, (9) Basco, (10) The Elephant Sessions, (11) folkBALTICA Ensemble, (12) The Dead South, (13) Sharon Shannon, (14) Romengo, (15) Vassvik, (16) Huldrelokkk (unknown/website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld About Contact Privacy Policy


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld