FolkWorld #44 03/2011
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Improvisationen og den nordiske tone

Morilds musik er som en dansk sommernat - fuld af flirt, fortryllelse og drama.

Morild

Morild @ FolkWorld: FW#39

www.myspace.com | www.youtube.com

Da søstrene Anne og Christine Dueholm var henholdsvis 9 og 14 år gamle, begyndte de at optræde sammen med deres far, som spillede violin og klaver, og deres mor som spillede elbas. Det lille familieorkester kaldte sig "Duerne", og de spillede til private fester i lokalmiljøet, men efterhånden også på spillesteder og festivaler i Danmark og udland. Anne spillede saxofon og Christine spillede trommer, og repertoiret tog udgangspunkt i far Dueholms yndlingsmusik, en god og publikumsvenlig blanding af folkemusik og jazz. Christine husker særligt den årlige tur til det sydlige Norge, hvor familieorkestret havde stor succes på den lille musikfestival "LillesandsDa'ene". "Derfra har jeg lutter lyse minder om sommer, sol og en masse musik..", fortæller hun. 12 år i træk optrådte familien på festivalen, og her fik søstrene yderligere smag for netop den nordiske tone, som deres far var så optaget af.

Siden de flyttede hjemmefra har Anne og Christine levet af at spille i mange forskellige sammenhænge, de studerede begge musik på Rytmisk Musikkonservatorium i København, og de har sammen og hvert for sig optrådt i en lang række musikalske konstellationer. De har spillet til børneteater og skolekoncerter, på jazz og folkemusikfestivaler, og været på koncertturneer i store dele af Europa og Kina. I skrivende stund er Anne på danmarksturné med den landskendte danske sanger og entertainer, Niels Hausgaard.

I dag, næsten 30 år efter at de spillede deres første koncerter med far og mor, har Christine og hendes familie overtaget barndomshjemmet i Gadbjerg i Jylland, og Anna bor 7 kilometer væk, i Jelling, den gamle jyske kongeby. De to søstre har haft 10 års jubilæum med deres eget orkester, Morild, som blander danske sange og gamle middelalderballader med jazzen, og dens tradition for improvisation. Orkestret har udgivet to velanmeldte album, begge nomineret til en Danish Music Award, og er på vej med et tredje. En dansk journalist beskrev meget rammende Morilds musik som: "..en dansk sommernat, fuld af flirt, fortryllelse og drama.".

Morild

Selve navnet, Morild, refererer til et særligt nordisk lysfænomen, man ofte ser på havet eller i bølgeskvulpene ved stranden, skabt af nogle små alger som lyser smukt, når de udsættes for en særlig kemisk reaktion i vandet. Christine Dueholm fortæller: "Min søster, Anne, og jeg startede Morild for omkring 10 år siden. det begyndte som et projekt på musikkonservatoriet, hvor vi var en gruppe studerende, som fik den opgave at spille noget traditionel musik fra vort eget land. Vi valgte nogle af de sange som vi sang til morgensang i skolen hver dag, da vi var børn. Det var nogle sange som betyder meget for os, og vi valgte at tolke dem på vores helt egen måde. Det viste sig at være en god indgangsvinkel til musikken, og vi udviklede konceptet over nogle år, og havde forskellige folk indover bandet. Min søster og jeg voksede op i et familieorkester som spillede keltisk og nordisk folkemusik og "swing-jazz", og det har nok også haft indflydelse på vores arbejde i Morild.".

I dag består Morild af Anne Dueholm på saxofon og sang, Christine Dueholm på trommer, hendes mand, svenske Perry Stenbäck på nøgleharpe, dobro og guitar, og nordmanden Thomas Dons Finsrud på tangenter. Tilsammen repræsenterer de fire musikere altså tre skandinaviske lande, og kan på den måde trække på en meget stor fælles tradition, men også på en meget varieret musikkultur.

"Morild i dag, spiller det man kunne kalde "Skandinavisk folkemusik..", fortæller Christine, og fortsætter: "Min søster synger, så vi tager udgangspunkt i de danske sange, men vi er også meget inspireret af den nordiske folkemusik, og af jazzen. Vi voksede op med jazz, vi har hver især spillet meget jazz, og bruger meget improvisationen i vores musik, ligesom vi også komponerer selv. Men jeg vil alligevel betegne det vi spiller som folkemusik". Christines mand, en af Skandinaviens skrappeste guitarister, Perry Stenbäck, modtog i 2009 en Danish Music Award som "Årets Danske Folk Instrumentalist". Han har siddet og lyttet med under interviewet, og nu markerer han, at han har noget at tilføje:

Morild

"En af grundene til at det er særligt sjovt at spille med Morild er, at Anna og Christine har spillet professionelt, siden Anna var 9 år og Christine var 14. De har stået på scenen sammen i rigtigt mange år, så deres musikalske samarbejde har en unik, spontan og næsten telepatisk dimension. Thomas, vores pianist, og jeg selv, vi læner os simpelthen bare op ad den måde de kommunikerer igennem musikken, og så udvikler vi den derfra. Vores musik i Morild er en kombination af nogle, meget gennemarrangerede passager, og andre mere åbne og improviserede forløb. Vi ved faktisk aldrig rigtigt hvad der sker, for det meste ender det godt, men der er altid det dér element af risiko for at det hele falder fuldstændigt fra hinanden. Det er jo bl.a. dét, der gør hver eneste koncert spændende og enestående for os såvel som for publikum.".

Morild er i fuld gang med at indspille deres tredje album, og endnu engang er det blandingen af ny nordisk musik, gamle danske sange og ballader, og jazzens verden af improvisationer, som skaber grundlaget for bandets arbejde. Christine: "Lige nu er vi f.eks. ved at indspille en dansk sang fra 1895, den handler om den første forårsdag, en dag hvor blomsterne springer ud og solen skinner, og det er lige præcist den dag du har længtes efter hele den lange vinter. Jeg tror at alle danskere kender den sang og den fornemmelse. Den hedder: "Det er i dag et vejr, et solskinsvejr.".

Snart er Morild på vej på deres tredje turné i Kina og der er bud efter dem rundt omkring i Europa. Forleden ringede de forresten fra "LillesandsDa'ene", den lille norske festival som Anne og Christine optrådte på da de var børn, og spurgte om ikke søstrene ville optræde på festivalen med Morild, og tage familien med. Det ville de gerne!

Photo Credits: (1)-(3) Morild (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Children Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld