FolkWorld Issue 38 03/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Auf Deutsch

folkBALTICA 2009
Et musikkulturelt fyrtårn på grænsen mellem Tyskland og Danmark

Når folkBALTICA i perioden 18 – 26 april 2009 præsenterer folkemusik fra de baltiske lande i almindelighed, og fra Danmark i særdeleshed, så bliver det med et program og et antal koncerter som matcher selv de største danske folkemusikbegivenheder.

Helene Blum Band, folkBALTICA 2007

folkBALTICA @ FolkWorld: FW #33, #36

www.folkbaltica.de
www.danishroots.eu
www.carleriklundgaard.dk
Ikke nok med at arrangørerne bag folkBALTICA har indbudt en lang række etablerede navne fra den danske folkemusikscene, man præsenterer også helt nye navne og nye koncepter som f.eks. „Ein Abend für Rasmus Storm“.

Søndag aften tager festivalen således udgangspunkt i den danske spillemand Rasmus Storm, som levede i Fåborg på Fyn omkring 1760, og lægger scene til en række danske bands og deres tolkninger af musikken fra Storms berømte håndskrevne nodesamling.

FolkBALTICA byder på kunstudstillinger, workshops, filmforevisninger og på mere end 30 koncerter på begge sider af den tysk-danske grænse. Og så kan man oven i købet møde et meget lille og simpelt musikinstrument som har rødder langt tilbage i historien, og som kan spille overraskende avanceret musik når det kommer i hænderne på de rette folk.

Men lad os starte med begyndelsen: Da den tyske musiker og musikjournalist, Jens-Peter Müller, i sin egenskab af specialist i skandinavisk musik og formand for ”Landesarbeitsgemeinschaft folk” i 2004 blev kontaktet af Schleswig-Holsteins ’regering’, fandtes der allerede en veletableret ”jazzBALTICA” og en klassisk musik festival i Schleswig-Holstein.

Jens-Peter Müller var dengang netop flyttet til Flensborg som har meget stærke bånd til Danmark og som bl.a. huser Nordisk Informationscenter. I Kulturbüro Flensburg fandt Jens-Peter Müller desuden en stærk kulturel aktør og samarbejdspartner som allerede havde haft stor succes med festivalen ”Hofkultur”, en festival der i årevis havde vænnet et stadigt større publikum til at lytte til ny og anderledes musik, såvel som til de lettere tilgængelig genrer. I foråret 2005 blev festivalen folkBALTICA en realitet med økonomisk støtte fra bl.a. Nordisk Kulturfond, og i år afholdes festivalen så for 5. gang.

Musikken på folkBALTICA

Ideen med folkBALTICA var fra starten at skabe en festival for nutidig musikkultur med rødder i den nordiske og baltiske tradition. Kulturen fra netop de nordiske og de baltiske lande har allerede stor bevågenhed i Tyskland, og ikke mindst i Flensborg som ofte beskrives som ”Porten til Skandinavien”.

Anna Rynefors, William Kennedy Festival 2008

Anna Rynefors @ FolkWorld:
FW#32, #32, #32, #36

Icon Sound @ www.draam.com

Icon Movie @ www.youtube.com

FolkBALTICA var fra starten ment, og fungerer også idag, som en gensidig udveksling af musik og kultur, en udveksling som kommer begge parter til gavn, og siden start har festivalen budt på meget mere end bare koncerter, men det er alligevel i høj grad musikken som er i fokus.

Blandt dette års gæster ser vi fremragende bands og solister som bl.a. den finske mundharmonikakvartet Sväng, det ni mand store tysk-russiske Leschenko-orkester, den svenske harpe, nøgleharpe og sækkepibe duo Dråm ( med sangerinden Karin Lagergren), den norske sang og guitar duo, Halvorsen & Bruvoll, den tyske harpenist, Tom Daun, de lettiske sangere Trio Smite, Karkle & Cinkuss med Spanischer Chor Lübeck, den lokale sekstet hans dans. Og så er der jo ikke mindst de mange danske bands og solister. Hvert år fokuserer folkBALTICA på instrument, og på folkemusikken i et af områdets lande. I de forløbne år har man sat spot på den estonske sækkepibe, den svenske nøgleharpe og den finske kantele og mod landene Norge,Sverige, Finland og Estland, og i år drejer det sig så om Danmark.

”Vi har altid Danmark i tankerne når vi laver festival..”, fortæller Jens-Peter Müller: ”..og vi har jo en 2-3 danske bands med på festivalen hvert år. 2009 er faktisk et jubilæumsår. Flensborg fylder 725 år i år, og byen var dansk i 400 år, så Flensborg har på en måde hørt til Danmark i mere end halvdelen af byens levetid. At vi sætter spot på Danmark giver os samtidig en rigtig god anledning til de tysk-danske projekter vi har udviklet i forbindelse med årets festival.”.

Blandt de mange danske navne tager folkBALTICA os med på en musikalsk rejse som spænder fra melodier fra Rasmus Storms fasinerende nodesamling fra omkring 1750, over nykomponeret folkemusik og folkrock fra Fyn, til håndværkersange og skæmteviser fra det indre København. Musikken leveres af bands og solister som Channe Nussbaum & Spielniks, Carl Erik Lundgaard med Band, Phønix, Harald Haugaard & Helene Blum Band, Habbadam, Trio Mio, Tumult, Fin Alfred Larsen & Morten Alfred Høirup, Peter Uhrbrand/Fanø Quartett, Poul Høxbro, Scandinavian String Alliance og mange flere.

Harmonikaspiller, fortæller og traditionsbærere, Carl Erik Lundgaard, underviser på det Fynske Musikkonservatorium og har spillet til koncert og traditionel dans med trioen Lang Linken i mere end 40 år. På folkBALTICA præsenterer Lundgaard bl.a. sit nye ”Lundgaards Band” som er blevet til i forbindelse med indspilningen af albumet ”Yderland” for nyligt.
Trio Mio
Trio Mio @ FolkWorld: FW #30, #32

Icon Sound Dronning Marianne og Kong Oscar,
        Fars 60-års Polska, Kolle Polle

Icon Movie @ www.youtube.com

www.triomio.dk
”Set her fra Danmark er folkBALTICA en vigtig festival fordi den formår at arbejde tematisk som når man nu fokuserer på Danmark. Det er jo lige før der er mere dansk musik her, end vi finder på festivaler i Danmark, og det synes jeg egentligt er både væsentligt og ret imponerende.”

”Jeg kan også godt lide at festivalen krydser grænsen mellem vore to lande, det har noget med sproget og kulturen at gøre, og så kan jeg godt lide at udvekslingen går sydpå. Vi på den danske folkemusikscene ser meget ofte nordpå og vestpå, og jeg har altid synes det var ærgerligt at vi ikke har kigget mere efter hvad der sker sydpå.”

Udgangspunktet for dette års festival - den 5. i rækken – er Duborgskolen i Flensborg, samt Mariekirken og Alsion i Sønderborg, men der bliver naturligvis også koncerter i Kliplev, Kværs, Store Okseø, Tønder, Broager/Skelde, Lübeck, Eckernförde, Salsau, Oeversee, Husum, Niebüll, Schleswig og Langballig/Unewatt.

Meget mere end musik

Traditionen tro handler folkBALTICA om meget mere end musik. Under hele festivalen er der både filmforevisninger, udstillinger og forskellige workshops på begge sider af grænsen. Således kan man se dokumentarfilmene ”Et Liv med Musikken” om den københavnske sanger, musiker og traditionsbærer Fin Alfred Larsen, og ”Ein Zeile am Tag is genug”, om den færøske digter, maler og musiker Tóroddur Poulsen i biografen i Eckernsförde og Flensburg,

 • Bringing Danish Folk & Roots Music to the World
 • Folk / Roots-Szene orientiert sich nach Deutschland
 • Tutl - Faroe Islands Leading Record Label
 • What is Danish Folk Music?
 • EURO - nej tak; music - yes please!
 • og man kan deltage i workshops og blive dygtigere til at danse (Deutsch-Dänische Grenzlandtänze) og til at spille bl.a. violin (Rasmus Storm musik), guitar (dansk folkemusik), jødeharpe (Nordisk musik).

  Huskede jeg for resten at fortælle at folkBALTICA i år sætter spot på den lille jødeharpe (maultrommel), et lille metalinstrument som i de rette hænder kan skabe en masse store unikke lyde og spille de mest fortryllende melodier. På festivalen kan man møde folk som på hver sin måde bruger det lille instrument til at udtrykke sig på, nemlig finske Tapani Varis, norske Anders Røine og danske Jørgen Dickmeiss. Man kan også medbringe sin egen maulrommel og deltage i en workshop som lige præcis handler om at spille på sådan én, men pas på – det siges at er man fået smag for det, så holder man aldrig op, det er ligesom med folkemusikken.

  Photo Credits: (1) Helene Blum Band (by folkBALTICA 2007); (2) Anna Rynefors/Dråm (by William Kennedy Piping Festival 2008); (3) Trio Mio (from website).


  Back to FolkWorld Content
  To the German FolkWorld

  © The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 03/2009

  All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


  FolkWorld - Home of European Music
  FolkWorld Home
  Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld