FolkWorld #45 07/2011
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

RANNOK

Traditionel og nykomponeret dansk musik for violin og piano.

Danmark består af halvøen Jylland og hele 406 navngivne øer, småøer og holme. Den tredjestørste af disse øer hedder Fyn, den ligger midt mellem Jylland og Sjælland og huser en befolkning på omkring en halv million ud af Danmarks i alt 5,5 millioner indbyggere.

Rannok

Rannok @ FolkWorld:
FW#43, #43

www.myspace.com | www.youtube.com

www.rannok.dk

Fyn er især kendt som fødested for den berømte eventyrdigter, Hans Christian Andersen, den store komponist Carl Nielsen og for sit meget frodige folkemusikliv. I Odense, Fyns største by, ligger Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole (The Academy of Music and Dramatic Arts, Southern Denmark), hvor man finder landets eneste folkemusikuddannelse, og rundt om på øen findes en række små og store spillesteder, samt ikke mindre end fire folkemusikfestivaler; Strib Vinterfestival, Fåborg FolkeFestival, Odense Folk Festival og Højbystævnet. Det er her på denne smukke ø at historien om den unge danske violin og piano duo, "Rannok", tager sin begyndelse.

Violinist, Michael Graubæk, voksede op på Fyn, hans forældre var dybt involveret i det mangfoldige fynske folkemusikliv både som dansere og musikere, og musikken blev hurtigt en naturlig del af sønnens liv. Mens han uddannede sig på Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole, startede han sammen med pianisten Theis Langlands, duoen "Rannok", hvis musik beskrives som "Forrygende folkemusik med autentiske spillemandsnumre og originale kompositioner der på mesterlig vis bliver tilsat et nutidigt touch.". Michael Graubæk fortæller:

"Jeg har spillet violin siden jeg var barn fordi mine forældre dansede folkedans, og fordi min far var en dygtig spillemand. Musikken var en naturlig del af hverdagen, jeg kan huske at både til min konfirmation og når nogen holdt 40-års fødeselsdage og den slags, så var der folkemusikere over det hele. I 2003 startede jeg på folkemusikuddannelsen i Odense, og der mødte jeg pianisten Theis Langlands. Vi blev rigtigt gode venner og startede denne her duo som vi valgte at kalde "Rannok", et særligt udtryk fra den fynske dialekt som betyder noget i retning af "really good" eller "true"."

I 2010 udgav Rannok sit første album, et album som de selv betegner som "En hyldest til både den danske folkemusiktradition og til fornyelsen.". Siden har duoen, spillet på spillesteder og festivaler i bl.a. Danmark, Sverige, Schweiz og ikke mindst i Skotland, hvor publikum har taget særligt godt imod dem. Faktisk er Rannoks første udgivelse delvist sponsoreret af skotske fans som synes at det var tid at de indspillede en cd.

Rannoks inspiration kommer fra de gamle mestre, folk som Ole Kjær, en af 1800-tallets største danske spillemænd, også kaldet "Vestjyllands Paganini". Han var kendt som en ekvilibrist på sit instrument, og som en fremragende komponist, og han kunne godt finde på at brilliere med at spille med violinen over hovedet, jonglere og slå vejrmøller fra den ene ende af rummet til den anden.

Nils Andersson, også kaldet "Svenske Nils", var, skønt han indvandrede fra Sverige, en anden af Danmarks helt store spillemænd fra 1800-tallet som er en kilde til inspiration. Også han var en fremragende musiker som har komponeret titler som "Fanden er løs i Vildmosen", "Omforladelses Polka" og "Forhærdelsesvals". Det sagdes om Svenske Nils at "Han kunne spille så lusene trillede os ud af knaphullerne.".

Rannok

"Når vi komponerer vores eget materiale, så lader vi os inspirere af den traditionelle lyd i den danske musik, men også af den skotske, for Theis er gift med en skotsk pige og har boet i Skotland, så vi har fat i traditionen. Hvis man går et par hundrede år tilbage, så minder den danske og den britiske tradition ret meget om hinanden, så det er der vi finder vores lyd. Vi prøver at holde fast i den traditionelle lyd, men vi kombinerer den med vore egne ideer, og arrangerer på vores egen måde, eller komponerer videre på musikken hvis det er det der skal til. Vi gør musikken til vores egen."

Michael Graubæk og Theis Langlands spiller begge i andre musikalske konstellationer, både inden for folkemusikken og inden for andre genrer. Michael har studeret hos - og spillet sammen med - nogle af de største nulevende danske spillemænd, folk som Hans Jørgen Christensen og Klaus Pindstrup, og Theis er bl.a. aktiv i folkemusik bigbandet Habadekuk. Men hvad er det der er så fascinerende ved lyden af den traditionelle musik?

"Hvis du spørger hvorfor vi gerne vil lyde traditionelle, så er det grundlæggende på grund af min egen opvækst med folkemusikken. Det er MIN musik og det er den danske tradition, men det gælder også når vi lader os inspirere af den skotske tradition, der er noget særligt ved traditionel musik. Hvis du går ind på en bar i Skotland og spiller noget traditionel musik, så kan du med det samme mærke hvordan folk på pubben omgående reagerer på musikken, og det er det folkemusikken kan, og det er det bedste ved folkemusikken. Du rammer på en eller anden måde noget - en tone - inde i de folk som lytter, du rammer en del af deres historie og noget af det der får dem til at elske musik, og ingen musik er elsket som folkemusik. Folkemusik er simpelthen en del af vores egen historie og tradition, og det er derfor vi spiller - vi kan ikke lade være."

Rannok er et af de nyeste og mest spændende skud på den danske folkemusikstamme, og i de næste år vil de repræsentere den danske folkemusik rundt omkring i verden. Tag chancen, hiv vennerne med og mød op næste gang Rannok kommer til et spillested i nærheden af hvor du bor, husk hvad den unge danske spillemand siger: "Ingen musik er elsket som folkemusikken!"


Photo Credits: (1)-(2) Rannok (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Children Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld