FolkWorld #44 03/2011
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Specialister i musikalske dialekter

Det er en tidlig vintermorgen et sted i Jylland, marker og skove er dækket af sne, og solen er kun så småt på vej op. I tusmørket ved det lille busstoppested står en håndfuld børn med deres tasker og skutter sig, mens de venter på bussen som skal samle dem op, og køre dem til byen hvor de går i skole.

Jensen & Bugge

Jensen & Bugge @ FolkWorld:
FW#43

www.myspace.com | www.youtube.com

www.jensen-bugge.dk

To halvstore børn, en pige og en dreng, skotter lidt til hinanden i smug, men de siger ikke noget. Det er ellers ikke fordi de ikke ved hvem hinanden er, for de er naboer og har kendt til hinanden i en del år. Mette og Kristian går på hver sin skole, men en gang om ugen går de begge to til folkedans, og nogen gange danser de også sammen. Mette fortæller mange år efter, at de jo godt vidste hvem hinanden var, men at de var alt for generte til at sige noget. "...så vi stod der ved siden af hinanden ved stoppestedet i 10 år uden at tale med hinanden.". Kristian indskyder med et glimt i øjet: "Mette har så gjort hvad hun kunne for at indhente det forsømte lige siden.". "Drenge var ikke så interessante i den alder..", replicerer Mette, og fortsætter: "..men det har ændret sig.".

Nogle år efter at de er holdt op i skolen mødes Mette og Kristian igen, da de begge kommer ind på Folkemusiklinien, på Syddansk Musikkonservatorium & Skuespillerskole. Der er ikke så mange folkemusikstuderende på den årgang, men det er meningen at de studerende skal danne et orkester hvor de kan øve samspil. Det viser sig at det kun er Mette og Kristian som er rigtigt optaget af den helt traditionelle del af den danske folkemusik, så de beslutter sig for at starte deres egen duo, under navnet Jensen & Bugge.

I dag, præcis 10 år efter, er både Mette Kathrine Jensen (harmonika) og Kristian Bugge (violin) for længst færdige med deres uddannelse som musikere og undervisere, med speciale i den traditionelle danske folkemusik, og de lever begge som professionelle folkemusikere. Denne her artikel handler altså om noget så forholdsvis sjældent, som en ung traditionel dansk folkemusik duo med 10-års jubilæum, og stor succes i både i Danmark og udlandet.

"Vi gik lige fra starten efter den traditionelle musik, det er den der ligger vores hjerter nærmest og vi brænder virkelig for den musik. Det var sådan vi mødtes, og siden har vi spillet en masse til bal og koncert, både i Danmark, Tyskland, USA og sågar i Syd-Korea - ja, over det hele." - fortæller Kristian, og Mette fortsætter: "Vi besøger også en masse gamle spillemænd og lærer deres musik og deres måde at spille på, og vi synes det er sjovt at der er forskellige måder at spille den traditionelle musik på rundt omkring i landet. Man kan godt sige at vi har specialiseret os i musikalske dialekter i Danmark".

PÅ DVDen "Projekt Dialekt" fra 2010 kan man opleve Mette og Kristian spille til bal sammen med lokale gæstemusikere i forskellige områder i Danmark. DVDen er en blanding af musik, dans og interviews, og er et meget ambitiøst og spændende projekt i den danske folkemusikverden.

Jensen & Bugge

"Vi spiller traditionel dansk musik, musik som oprindeligt blev komponeret og brugt som dansemusik rundt omkring i hele landet..", fortæller Kristian: ".. vi er meget optaget af at lære detaljerne i de enkelte traditioner fra især de mindre områder og ude på øerne. Det gælder f.eks. øen Fanø hvor de har en meget stærk tradition, som har levet og udviklet sig i mere end 300 år. Folk dér bruger stadig deres musik til fester, bryllupper, nytårs fester, midsommerfester osv., så vi er kommet meget på Fanø for at lære musikken, dansen og rytmen, og dét er noget af det som virkelig tænder mig." Mette Kathrine fortsætter: "Vi spiller også en masse musik fra Thy, et område i den nordvestlige del af Danmark, og vi kender en gammel harmonikaspiller dér, og han har spillet mere end 80 år. Vi besøger ham ofte og spiller med ham, og han lærer os melodier og kommer med ideer til hvordan vi kan spille dem. Især Kristian har spillet en masse til dans sammen med Karl Skaarup, som han hedder, og jeg spiller med når jeg har tid."

Både Mette og Kristian ernærer sig som professionelle folkemusikere, og spiller med andre bands Mette i bl.a. Zenobia som har fokus på nye og gamle danske sange, og Kristian bl.a. i Baltic Crossing med musikere fra Norge, Finland, Stor Britannien og Danmark, og Habadekuk traditionel dansk folkemusik med blæser og rythmesektion.

Men det de dyrker sammen er den traditionelle danske folkemusik og de historier den fortæller om samvær, nærhed, dans og livets gang i øvrigt, og det er mærkeligt nok ikke kun på små øer i Danmark, at man kan finde mennesker som interesserer sig for den slags musik.

For et par år siden blev Jensen & Bugge inviteret til at spille på Nisswa-Stämman i Nisswa, Minnesota, et af de få skandinaviske spillemandsstævner i USA, hvor det absolut er musikken som er i højsædet. Her opdagede de at der faktisk i visse kredse er en ret stor interesse for musik fra Danmark og de andre skandinaviske lande. "Der er mange amerikanere som meget interesserede i denne her kultur, og mange af dem kommer og lytter og stiller spørgsmål. Vi har spillet på både festivaler og spillesteder, og undervist i musik og dans rundt omkring i USA, og vi har opdaget at vi har et godt publikum dér, og regner med at fortsætte med at besøge forskellige områder hvor vi kan finde et publikum."

Jensen & Bugge

Det var på et besøg i Iowa at Mette og Kristian mødte den amerikanske harmonikaspiller, Mr. Dwight Lamb, hvis bedstefar var fra Danmark, og siden har de både lært gamle danske melodier fra ham, og turneret med ham i Danmark og USA.

I de næste par år fejrer de to unge folkemusikere deres 10-års jubilæum med et jubilæums album med gæster - det bliver deres debut album, på trods af at de har spillet sammen i 10 år, og med et album hvor de spiller sammen med den amerikanske harmonikaspiller Dwight Lamb.. Desuden turnerer Jensen & Bugge rundt i verden både som duo, med forskellige gæster og med deres faste jubilæumsband. Deres rejser bringer dem til spillesteder og festivaler i bl.a. Danmark, Tyskland og USA, hvor de også giver workshops i såvel instrumentalmusik som dans fra Danmark.

De første 10 år de kendte hinanden stod de ved et busstoppested hver morgen uden rigtigt at turde snakke sammen, de næste 10 år specialiserede de sig i den traditionelle danske folkemusik og vandt anerkendelse som nogle af de bedste traditionelle musikere på den danske folkemusikscene, og de kommende 10 år rejser harmonikaspiller Mette Kathrine Jensen & violinist Kristian Bugge ud, og spille deres elskede spillemandsmusik for den ganske verden, bare vent og se. Og Hør.


Photo Credits: (1)-(3) Jensen & Bugge (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Children Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld