FolkWorld #68 03/2019
© folkBALTICA Festival

Article in German

folkBALTICA Ensemble

Storm og stilhed

Velkommen til den 15. udgave af folkBALTICA-festivalen, der i år har titlen „Storm og stilhed”!

folkBALTICA Logo

18. - 26. Mai 2019

Artist Video folkBALTICA
@ FROG


www.folkbaltica.de

Den 22. april 2005 blev folkBALTICA åbnet for første gang, og det skete i Alte Post i Flensborg med en dobbeltkoncert med de svenske musikere Nils Landgren/ Jonas Knutsson/Johan Norberg og den danske gruppe Zar. Der er sket meget siden - festivalen har ændret sig og er vokset. Siden 2014 har folkBALTICA Ensemblet også været en fast bestanddel af festivalen. Vi er ret så stolte af vores rejse herhen og vil gerne fejre den 15. festival sammen med jer.

I dette års program kan du fi nde musikere, der har været med til at præge festivalen og har gæstet den fl ere gange. Den danske pianist Nikolaj Busk var allerede med i 2005 - dengang med trioen Trio Mio. Og det er allerede fjerde gang, at den svenske vokalkvartet Kraja optræder til folkBALTICA. Jubilæumskoncerten med folkBALTICA All Star Band den 25. maj i Flensborg bliver med sikkerhed ét af festivalens helt særlige højdepunkter.

Vi vil dog ikke kun se tilbage, men også se fremad. Derfor kan du selvfølgelig også fi nde kunstnere i dette års program, der gæster folkBALTICA for første gang, som fx Folk All-In-Band, den estiske trio Soon/Piho/Lepasson, den tyske sangskriver Sarah Lesch og Spöket i Köket. Og i anledning af vores jubilæum har vores hjemmeside www.folkbaltica.de fået nyt design. Vi skylder fi rmaet ”visuellverstehen” fra Flensborg en stor tak for det virkelig gode samarbejde og hjælp!

Musik lever ved at lade modsætninger mødes og forene sig. Storm og stilhed fungerer kun i kraft af hinanden. Musik har den fantastiske evne, at den kan føre mennesker sammen og overvinde grænser. Men hvor vigtig er denne fredelige overvindelse af grænser for ”Storm og stilhed”? Det viser bogen af samme navn, som udkom i 2017 og er skrevet af den nordtyske forfatter Jochen Missfeldt. I bogen bliver det beskrevet, hvordan en graver skal begrave 56 døde soldater efter slaget ved Idstedt i 1850: ”Først lagde Carstensen en slesvig-holstener ned i massegraven ved siden af en dansker, hvorefter han råbte på plattysk: Kön’n I ju nu verdrägen?“ (Sturm und Stille, s. 203).

Vi kommer heldigvis betydeligt bedre ud af det med hinanden her i det dansk-tyske grænseland i dag, og vi er meget glade for, hvis folkBALTICAs musik kan bidrage en lille smule til det. Det er vores ønske, at du vil komme til at nyde festivalens både lave og høje toner, og at du igennem musikken vil blive nysgerrig på andre (musik)kulturer og andre mennesker.

Åbningskoncert

folkBALTICA Ensemble

Artist Video folkBALTICA Ensemble
@ FROG


www.sjpigekor.dk
www.folkbaltica.de

Til dette års åbningskoncert står de to regionale ungdomsensembler igen i centrum. De har i flere år udgjort rygraden i koncerten i Alsion: folkBALTCA Ensemblet, under ledelse af Harald Haugaard, spiller traditionel og ny folkemusik og udgør samtidig backing-band for aftenens solister. Under ledelse af Mette Rasmussen gør Sønderjysk Pigekor dem selskab. Disse to unge ensembler vil igen sørge for en betagende åbning, der bevæger sig i spændingsfeltet mellem storm og stilhed. Til denne koncert får dette års huskunstner, nøgleharpespilleren Erik Rydvall fra Sverige, lov til at præsentere sig selv over for folkBALTICAs publikum for første gang. Den tyske sangskriver, Sarah Lesch, overbeviser frem for alt med sine poetiske og kritiske tekster. Og harmonikaspilleren og pianisten, Nikolaj Busk, har kendt folkBALTICAs publikum siden den første festival i 2005. Siden da har han været festivalgæst igen og igen, bl.a. med grupperne Trio Mio og Dreamers’ Circus.

folkBALTICA Ensemble (D/DK)
 Sønderjysk Pigekor (DK) med
Sarah Lesch (D)>
Erik Rydvall (S)>
Nikolaj Busk (DK)>

under ledelse af Harald Haugaard

Huskunstner: Erik Rydvall (S)

folkBALTICA har siden ’15 præsenteret en årlig huskunstner. For første gang er dette en svensk musiker, som nærmest selvfølgeligt trakterer det nationalinstrumentet ”Nyckelharpa” (DA: nøgleharpe). Erik Rydvall er en virtuos mester på instrumentet. Som en sulten løve kaster han sig over det for at udfordre og presse det til det maksimale. Med stor nysgerrighed og ildhu eksperimenterer han med stemninger og repertoire. Bl.a. har han senest taget fat på J. S. Bachs værker for soloviolin. Resultatet er nyskabende. Bachs partitaer og sonater klinger frisk of fornyet med masser af sving og groove. I Eriks hænder klinger nyckelharpan snart mægtigt og resonansfuldt som et helt orkester i sig selv, snart spagt og enkelt som en frostklar morgen.

Erik Rydvall (Nordic)

Artist Video Nordic @ FROG
Rydvall Mjelva @ FROG

www.erikrydvall.se

Nyckelharpans historie går tilbage til 1300-tallet. Den er skildret på tidlige kalkmalerier i bl.a. Italien, Danmark og naturligvis Sverige. Selvom instrumentet har været udbredt over store dele af Europa, betragtes det i dag som svensk ikke mindst grundet store spillemænd som Byss-Calle, August Brolin, Eric Sahlström og Olov Johanssons indsats for instrumentet.

Erik Rydvalls historie begyndte til gengæld i 1983. Han opvokset i en levende folkemusiktradition helt oppe i Norrland i byen Umeå, hvor vintrene er endeløse og mørke, og somrene tilsvarende er knappe og lyse. Efter studier hos de to stjerner Olov Johansson og Johan Hedin på Erik Sahlströms instituttet og Kungliga Musikhögskolan er han i dag bosat i Stockholm og virker i en lang række sammenhænge bl.a. med trioen Nordic, som optrådte på folkBALTICA i 2012.

Han får bl.a. sin inspiration ude i naturen langt væk fra civilisationen i en kajak, sejlbåd eller på vandring i fjeldet. På ski uden nyckelharpa er han fast gæst i det traditionsrige svenske skiløb Vasa-løbet, og han løber 10 km på imponerende 39:19. Der er fart på Rydvall, og man skal være hurtig for at følge med ham under den kommende folkBALTICA festival, hvor han optræder syv gange i fem forskellige musikalske sammenhænge. Bl.a. bliver der en koncert med hans nye barok/folk-trio ”Lodestar Trio”. Hans tusindvis af views og følgere på de sociale medier, er med til at tegne billedet af en moderne kunstner i en stærk tradition.

Jubilæumskoncert Storm og stille

Den 15. folkBALTICA festival markeres med en jubilæumskoncert under titlen ”Storm og Stille”. Musikken og kulturerne fra landene omkring Østersøen er i centrum for denne musikalske fest, hvor festivalens ledelse har sammensat et særligt ”folkBALTICA All Star Band”, som backer en række udvalgte solister i et repertoire sammensat specielt til lejligheden under ledelse af den svenske guitarist Mattias Pérez.

Samtlige optrædende på scenen er kunstnere som på den ene eller anden måde har været med til at sætte deres markante præg på festivalens profil i årenes løb, som f.eks. vokalgruppen Kraja, huskunstneren fra 2016 Keike Faltings, den lettiske kokle-spiller Laima Jansone eller den svenske fløjtenist Jonas Simonsson, der optrådte ved den allerførste festival i 2005.

Koncerten tager os med rundt alle afkroge af Østersøens traditioner fra dunkle svenske polskaer, lyse norske viser, fejende polske mazurkaer og indtagende lettiske klange. På den måde kommer koncerten både til at afspejle 14 dynamiske år med folkBALTICA, men rækker også ud efter fremtiden. Slet og ret fra ”Storm“ til "Stille”. Dynamik og kontraster er essentielle parametre i musik.

Skt. Nikolaj kirken, der tidligere har lagt hus til store folkBALTICA koncerter, danner rammen om denne festlige koncert.

Kraja

Artist Video Kraja
@ FROG


www.kraja.nu

All Star Band:
Mattias Pérez (S): musikalsk ledelse/guitar (’10, ’12, ’15, ’18)>
Andreas Tophøj (DK): violin (’05, ’10, ’13, ’17)>
Kirstine Elise Pedersen (DK): cello (’07, ’11, ’12)>
Michał Żak (PL): blæseinstrumenter (’13, ’18)>
Tapani Varis (FIN): kontrabas (’08, ’09, ’18)>
Sune Rahbek (DK): slagtøj (’09, ’12, ’15 - ’18)>

Solister:
Keike Faltings (D): sang/ violin (’15, ’16 - huskunstner)>
Jullie Hjetland (DK/N): sang (’11, ’16)>
Kraja (S): sang (’07, ’11, ’16)>
Laima Jansone (LV): kokle (’10, ’14)>
Erik Rydvall (S): nyckelharpa (’12)>
Jonas Simonson (S): fløjter (’05, ’08, ‘10)>
Simon Zöchbauer (AT): trompet (’18)>
Justine Boesen & Mathæus Bech vom folkBALTICA Ensemble (DK): sang/ guitar (’13 – ’18)>




Photo Credits: (1),(3) folkBALTICA Ensemble, (2) folkBALTICA Logo, (4) Erik Rydvall, (5) Kraja, (6) Fiolministeriet, (7) Mads Hansens Kapel, (unknown/website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld