FolkWorld #51 07/2013
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Vores hjerter banker for den irske musik

En snak med den danske trio Tradish om at bruge sit liv i musikken, om at lade sig inspirere, og om at blive høj af den gode energi.

Tradish

Tradish @ FolkWorld: FW#42, #51

www.myspace.com | www.youtube.com

www.tradish.dk

"Vi kommer lige fra Göteborg hvor vi spillede koncert i går aftes, og det var helt fantastisk. Det var en forening hvor de organiserer nogle ugentlige jam sessions. Jeg lavede guitar og bouzouki workshop, Louise lavede violin og Brian lavede en bodhrán-workshop, og så spillede vi vores koncert om aftenen, og så efter koncerten var der en stor jam session, med masser af god øl og gode mennesker og nogen der kom og dansede - og der var en fyr fra Tyskland som begyndte at spille på Sækkepibe. Det var virkelig en dejlig aften!"

Tre meget forskellige koncerter

Jeg har inviteret folkene i det danske band, Tradish, John Pilkington (guitar, bouzouki og sang), Louise Vangsgaard (violin, bratsch og sang) og Brian Woetmann (bodhrán, percussion og sang), til en kop kaffe og en snak om deres trio og om livet som rejsende i irsk folkemusik.

Vi skal mødes i min lejlighed på Frederiksberg i København, og da de ankommer en søndag sent om eftermiddagen efter en 4-5 timer lang køretur fra Göteborg i Sverige, er det som at få besøg af en hvirvelvind.

Tradish er et af Danmarks - ja, måske et af Nordens - travleste orkestre indenfor den traditionelle irske musik, med koncerter i bl.a. Danmark, Sverige, Norge, Tyskland, Grønland og Tjekkiet. De beskriver sig selv som et band med "dyb respekt for den stærke og alsidige irske musiktradition", men også som et band der samtidig: "Er en del af den levende tradition som samtidig er i konstant bevægelse, søgende efter nye retninger, åbne for nye idéer og nysgerrige efter nye inspirationer".

Jeg bænker dem hurtigt i mit lille køkken med en kop kaffe, og snakken går let og glidende - de er netop kommet hjem fra en lille turné i Sverige, og umiddelbart før den var de i Grønland, så de er stadig helt "høje" af de mange oplevelser med musikken og publikum.

John Pilkington kommer oprindeligt fra Manchester i England, men han har boet og spillet i Danmark i mange år. Han har spillet i Tradish siden trioen startede i 2009, og det er ham der booker for bandet. Han er glad og opstemt som han sidder der i køkkenet, og fortæller levende om lørdagens koncert i Göteborg. Det er tydeligt at det har været en god tur.

- Ja, og det sjove er, skyder Brian Woetmann ind, at det er tre meget forskellige koncerter vi har spillet på en her turné. Den første var i denne her meget fine teatersal, med en masse fine mennesker - de var rigtigt søde og rare - men de sad på rad og række og kiggede, for det er det man gør dér, og det var rigtigt flot. Det næste sted var et værtshus hvor der var totalt gang i den, og hvor vi virkelig skulle gå til den for at få folk med, så det var sådan et blandet publikum, hvor nogen var kommet decideret for at høre os, men der var også en hel masse der bare var der fordi de godt kunne lide stedet - og så det sidste her, som John beskrev, hvor det meget mere gik helt ind til kernen af det vi render rundt og spiller. Her kom folk for at opleve den irske musik, og for at se hvad vi var for nogen.

Roots and Shoots

Tradish er et mobilt lille band som elsker at rejse og som kan spille på mange forskellige slags spillesteder og festivaler. Deres afsæt er den traditionelle musik som de har spillet sammen i forskellige bands i mange år, men de har også hver især arbejdet indenfor andre genrer, såsom rock, roots- og world music.

Tradish

Lige nu er de aktuelle med deres andet album, "Roots and Shoots", som er en velarrangeret blanding af traditionel irsk materiale og nykomponeret musik og sange. Her kan man høre hvordan bandet har ladet sig inspirere af andre genrer, bl.a. i Wally Pages "Sixteen Jolly Ravers", som har fået et touch af Rusland og Balkan, eller Brian Woetmanns "China Charter, som lyder som en blanding af irsk folkemusik, avantgarde jazz og Kurt Weill.

Louise Vangsgaard spiller violin og bratsch og synger i Tradish, og har været fascineret af den irske folkemusik i mange år. Men hun har også arbejdet og turneret med den nordiske vise- og folkemusiktradition, og har iøvrigt stor erfaring som professionel underviser.

- Vores hjerter banker jo for den irske musik, men som vores navn siger, så spiller vi ikke bare traditionel irsk musik. Vi spæder op med vores egne sange og melodier, og vi kan enormt godt lide den måde den traditionelle irske musik lader sig inspirere af andre kulture, og vi kan også godt lide at bruge vores eget liv i musikken, vi jo færdes jo til dagligt inden for mange forskellige genrer.

Nu bryder John ind: "Og så rejser vi let. Vi behøver ikke det store setup. Jeg har en guitar og en bouzouki, Louise har en violin, og Brian har fundet en måde at pakke hele sit percussion set-up ned i en stor kasse, som passer ind i et baggagerum på en bil eller et fly. På den måde har vi rejst over store dele af Europa, og hvor vi kommer frem møder vi folk som spiller irsk musik på alle mulige måder. Det er fantastisk at se hvordan musikken spredt sig ud over hele verden i løbet af de sidste 200 år, og vi er vilde med det faktum at lige meget hvor man tager hen, så har musikken fået sin egen særlige egenart. I Tjekkiet oplevede vi f.eks. hvordan den irske musik havde fået en særlig balkanfornemmelse, vi mødte sigøjnere som spillede irsk musik på deres egen måde, og i Norge har de deres egen måde at spille musikken på. Jeg tror at det, at vi rejser rundt om møder alle disse her forskellige mennesker som vilde med irsk musik, er en inspiration i sig selv, og det er dér vi er blevet inspireret til vores nye album "Roots & Shoots".

De unge mennesker

Kaffekopperne er ved at være tømte, og jeg har lagt mærke til at Brian, som har små børn derhjemme, er begyndt at skotte til sit ur. Det er vel også på tide at den lille trio får kørt de sidste 4 timer hjem til Aarhus, og får lidt ro på, inden de skal af sted igen, men jeg skal lige høre, hvad skal der nu ske?

- Jamen, vi rejser videre ud i den store verden..", forklarer Louise, og fortsætter: " Vi har lige været på Grønland, og vi skal til Tjekkiet til sommer, og vi rejser hele tiden i Danmark, Norge og Sverige. Vi kan rigtigt godt lide at rejse, og vi kan godt lide at tage vores musik og historier med ud!"

Tradish

- Vi skal helt sikkert mere nord på, tilføjer John: "Vi er lige kommet hjem fra en fantastisk tur til Grønland, og der var det tydeligt at de ikke vidste ret meget om irsk folkemusik, og det var dejligt, for det var ligesom at komme og male på et hvidt lærred. Der var ikke nogen fordomme, og der var ikke nogen som kom og sagde: "Kan I ikke spille Whiskey in the Jar?". Der var intet af den slags. De kom med en fantastisk smuk åbenhed, også unge mennesker. For eksempel koncerten i Katuaq i Nuuk hvor alle de unge mennesker kom op lige foran scenen og begyndte at danse. De vidste ikke hvad en reel eller en jig var, der var ingen der havde fortalt dem hvad de skulle gøre, og så efter et par numre, så fandt de jo ud af det. Og de hoppede rundt og de havde det så sjovt, og de kunne mærke den gode energi, som er det dét handler, selvfølgelig, den der energi der er i musikken. Den der energi man oplever når man spiller, når det virkeligt klikker, når man kommer op og bliver helt høj af det. Det er dét vi prøver at gøre, det er det vi elsker. Da vi tog op til Grønland og de der unge mennesker de bare fattede det, det var SÅ fedt!

Tilbage i bandbussen

Brian Woetmann har siddet og kigget ud i luften med et fjernt blik, mens John har talt om at Tradish skal nord på igen, og nu siger han nærmest drømmende: "Men vi bliver nok nødt til at investere i et jagtgevær, for vi skal snart op til Svalbard, og der lever der store isbjørne, og jeg har hørt at de ikke er helt ufarlige..."

Vi griner alle sammen ved tanken om en lille dansk trio med deres instrumenter, ryg mod ryg i midnatssolen nord for polarcirklen, omringet af sultne isbjørne. Og så med et er de på vej ned af trapperne lige så hurtigt som de kom, ned til bandbussen og på vej hjem til vennerne og familien i Aarhus

I de kommende måneder kan alle med interesse for et lille band hvis hjerte banker for den irske musik, opleve Tradish præsentere deres ny album, Roots and Shoots, på spillesteder og festivaller i bl.a. Danmark, Tjekkiet og ikke mindst i Norge.


Photo Credits: (1)-(2) Tradish (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld