FolkWorld #51 07/2013
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Den fælles sjæl

Himmerland - om at spille ny musik på tværs af genrer, grænser og kulturer.

Himmerland

www.youtube.com | www.himmerland.it

Det er en mild efterårs aften i marts på en af Australiens største folk festivals. De mange mennesker i det store telt klapper, råber og er fuldstændigt opslugt af bandet på scenen.

Vi er midt i en koncert med det danske band Himmerland, et af de mest rejsende bands på den danske roots- og folkemusikscene.

Lige nu er det især trommeslageren der har publikums opmærksomhed dér midt i projektørenes kulørte lys. Han synger og danser rundt om sit tromme set-up mens hans hænder ruller hen over trommerne så hurtigt, at man virkelig skal være på mærkerne for at kunne følge med.

Så falder resten af bandet atter ind på saxofon, violin, guitar og el-bas, og salen syder og koger i et sammensurium af ny roots- og verdensmusik og glade mennesker. Det er næsten som om alle har drukket af den sammme let berusende trylledrik.

Det første møde

På den anden side af kloden i Himmerland i den nordøstlige del af Jylland, ca. 30 kilometer fra Ålborg, ligger den lille landsby Halkær. Ålborg blev oprette som handelsplads af vikingerne i omkring år 1000, og i dag er byen Danmarks fjerdestørste.

Men i landsbyen Halkær bor der kun omkring 50 mennesker, og lidt uden for byen under den høje himmel, omringet af grønne bakker og snoede landeveje, ligger Eskil Rommes gård med udsigt over den smukke Halkær Sø i Halkær Ådal.

Eskil Romme

Eskil Romme @ FolkWorld:
FW#24, #34, #39, #39

www.myspace.com | www.youtube.com

Eskil Romme (56) er økologisk landmand, men han spiller også saxofon og komponerer musik, og er i det hele taget særdeles aktiv i det lokale kulturliv. Det gælder ikke mindst den lille eksklusive Halkær Festival. Her byder de lokale hvert år i juni til fest med "Nordboerne, Kelterne og Økologerne, for kulturen, selvstændigheden og miljøet".

Og det er netop på Halkær Festival at fem erfarne, men meget forskellige musikere mødes for første gang, med hver deres livsforløb og hver deres traditioner i baggagen. Ditte Fromseier (34), Andrzej Krejniuk (33), Ayi Solomon (56) og Morten Alfred Høirup (51), har alle deltaget som musikere på Eskils soloalbum, "Himmerlandsmelodier", som er udkommet samme forår, men de har aldrig været i studiet på samme tid. Så ikke nok med at de skal spille en minikoncert på festivalen samme eftermiddag, det er i realiteten også første gang de mødes ansigt til ansigt.

Et nyt dansk band tager form

Debutkoncerten på Halkær Festival går godt, den er en udfordring, men det fungerer. Alle er glade og bandets ghanesiske percussionist, Ayi Solomon konstaterer med fornøjelse: "I was personally in harmony with each of the band members playing joyfully with smiles".

Koncerten følges op af en håndfuld optrædender på den færøske festival, Summartónar, som præsenterer ny musik indenfor forskellige genrer. Det bliver en rigtig god oplevelse og de fem beslutter at starte bandet "Himmerland"

Himmerlands musikere bor forskellige steder i Danmark, men mødes oftest i guitarist og sanger, Morten Alfred Høirups, lejlighed på Frederiksberg i København. Det er her i på fjerde sal mellem legende børn, flagrende vasketøj og kimende telefoner, at bandet eksperimenterer sig frem til det sammensurium af nykomponeret musik, improvisioner, og gamle sange i nye arrangementer, som kommer til at udgøre bandets repertoire.

Ditte Fromseier

Ditte Fromseier @ FolkWorld: FW#26

www.myspace.com | www.youtube.com

www.fromseierrose.com

Himmerland indspiller hurtigt en demo-cd, og starter nærmest med at rejse fra dag 1. Især Eskil Romme kaster sig ud i arbejdet med at booke, og gør brug af hele sit store netværk i arbejdet på at få bandet ud i verden. Hans holdning er at et band ikke udvikler sig hvis det ikke er ude at spille.

For Ayi Solomon som til dagligt spiller med nogle af Danmarks bedste verdens- og jazzmusikere, er arbejdet med at skabe Himmerlands repertoire det første egentlige møde med den europæiske folkemusik:

- Building the band required a lot of discipline as we all came from different musical backgrounds. I am a Ghanaian and from a tradition of drum and dance (Folklore) music. However, my musical carrier begun by me playing Highlife Music, Reggae Music, Funk, Soul, Soukous, etc., so when songs are presented for the band to work on, my contribution to the composition would come straight from the elements of my musical background and the kind or style of music I am acquainted with, mostly contributing rhythms and beats and also the form of a song.

Himmerlands bassist, Andrzej Krejniuk, er oprindeligt fra Polen, men er vokset op i den sydligste del af Danmark. Han har spillet en masse jazz og rock, og arbejder også indenfor verdensmusikken. Han oplever det som udfordrende at starte et band med så forskellige musikere, men han er fra starten rigtig glad for at være med. "Min intuition sagde mig at der nok skulle komme noget godt ud af dette her band, når vi nu fungerede så godt sammen", fortæller han og fortsætter:

- Den største udfordring i dette - og sikkert i rigtig mange andre orkestre uanset genre - synes jeg er at finde det rette forhold mellem hver musikers egen personlighed og bandets fælles sjæl. Vi kommer hver med vores baggrund, og det er ret vigtigt ind i mellem at kunne lægge ens musikalske vaner lidt på hylden for i stedet at lytte og opdage en ny måde at gøre tingene på. Det har været særdeles underholdende at se en afrikansk percussionist spille en hurtig dansk kerausdans, og omvendt at se en dansk guitarist spille noget afrikansk soukous.

Morten Alfred Høirup

Morten Alfred Høirup @ FolkWorld:
FW#8, FW#15, #15, #20, #20, #24,
#27, #31, #32, #36, #36, #42, #47

www.myspace.com | www.youtube.com

www.mortenalfred.com

Himmerland og musikken

Ditte Fromseier er uddannet violinist med baggrund i både folkemusikken og den klassiske musik, og hun må revidere sit syn på musikken, efter mødet med nye genrer: - Pludselig blev det nødvendigt at tale om detaljer i musikken som jeg som folkemusiker hidtil har taget for givet. Det gjorde at jeg kom til at se musikken udefra og derfor også kom til at sætte pris på helt nye aspekter af musikken. Jeg har været heldig at få mulighed for at bruge en del af mine egne numre i Himmerland, og det har været en stor oplevelse at mærke hvordan melodierne kan få et helt nyt liv i hænderne på bandet. Sommer tider i en retning som jeg slet ikke selv havde set komme. Alletiders!

For Eskil Romme, som har en baggrund i såvel jazz som folkemusik, bliver Himmerland en direkte anledning til at komponere betydelig mere end han hidtil har gjort. - Jeg får min inspiration når jeg arbejder på gården, såvel som i mit arbejde i musikforeningen og på festivalen, hvor jeg møder rigtigt mange mennesker. Her får jeg også en hel masse meget forskellige musikalske indtryk, så jeg løber aldrig tør for inspiration når jeg komponerer, og det at introducere nyt materiale for bandet er simpelthen en åbenbaring. Folkene i Himmerland er nysgerrige, dygtige musikere med en nærmest uendelig liste af ideer til, hvad vi kan gøre med den musik som vi hver især kommer med.

Trylledrikken

I løbet af de kommende år arbejder musikerne i Himmerland med at udvide deres fælles repertoire, samtidig med at de rejser og turnerer med stor success i bl.a. Danmark, Færøerne, Sverige, Ungarn, Bulgarien, Italien, Tyskland, Skotland, Canada, Ukraine, Rusland, Sydamerika, Australien og New Zealand.

Himmerland

På vejen når de at indspille og udgive deres første album, "New Roots Music from Denmark", og i skrivende stund er de netop vendt hjem fra en lang turné i Australien og New Zealand. Her har de spillet omkring 20 koncerter, bl.a. på den store The National Folk Festival i Canberra, i Australien, og bandet er i fuld gang med at planlægge de næste par år.

- I dette her band handler det meget om at lytte og favne hinanden, og bruge det som vi hver især har med i baggagen...", forklarer sanger og guitarist, Morten Alfred Høirup: "...og så blander vi det hele sammen i en stor gryde, og brygger en slags musikalsk trylledrik. Drikken er forskellige hver aften, men den bringer glæde, håb og nye kræfter til alle der lytter med, og vi har det endda super sjovt imens vi brygger den. Det er den slags oplevelser vi gerne vil blive ved med at give videre til publikum, men det er noget vi bliver nødt til at planlægge!

Så lige nu er Himmerland på vej ud og spille på festivaler på Færøerne og i Danmark, Finland, England og Italien, og samtidig er de i fuld gang med at planlægge nye turneer på spillesteder og festivaler i en lang række lande. Desuden arbejdes der målrettet på nyt materiale til det næste album som snart skal indspilles. Alle komponerer til bandet, og alle har en mening om musikken og den vej bandet skal gå. Det er en intens og krævende proces når fem forskellige musikere skal finde frem til det som Andrzej kalder, "bandets fælles sjæl". Der bliver gået til den og diskuteret og prøvet ting af. og nogen gange er der stor uenighed i bandet. Men som Solomon med et stort smil konstaterer: "Nevertheless, all is good. We are one happy Himmerland!"


Photo Credits: (1)+(5) Himmerland, (2) Eskil Romme, (3) Ditte Fromseier, (4) Morten Alfred Høirup (unknown / from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld