FolkWorld #45 07/2011
© Morten Alfred Høirup

Article in German Article in English

Habadekuk

Traditionel dansk musik for fuld udblæsning.

Habadekuk

Habadekuk @ FolkWorld: FW#45

www.myspace.com | www.youtube.com

www.habadekuk.dk

Forestil dig en typisk sommerfestival et eller andet sted i Europa. Det er ved at være sent, solen er gået ned og publikum samles foran den store oplyste scene. Der er ingen som ved helt præcist hvad der nu skal ske, og folk er nysgerrige. Endelig introducerer konferencieren det næste indslag, et orkester fra Danmark, og ud på scenen kommer ni unge mænd med saxofon, basun, trompet, guitar, klaver, kontrabas, trommer, harmonika og violin. "Hvor mange her har aldrig nogensinde før lyttet til traditionel dansk musik?", råber violinisten ud til publikum, og en skov af hænder ryger i vejret; "Så mange? Det må vi gøre noget ved! Mine damer og herrer: It's party time!". Og så bliver der spillet traditionel svedig optempo dansemusik fra Danmark: Polkaer, trekanter (jigs), firtur (reels) og hopsa. Stemningen eksploderer, folk danser: nogle danser pardanse, nogle finder på deres egne trin, og andre står bare og hopper og er glade i låget, mens blæser-riffs, guitarsoloer og salsapiano blender, med de mere traditionelt klingende toner fra violin og harmonika.

Bandet Habadekuk har sit udspring i miljøet omkring Syddansk Musikkonservatorium og Skuespillerskole (The Academy of Music and Dramatic Arts Southern Denmark), hvor man huser landets eneste folkemusikuddannelse. Her lod en lille håndfuld studerende fra henholdsvis folkemusiklinien og jazzlinien, sig inspirere af det canadiske band, La Bottine Souriante, til at starte et dansk folkemusik bigband, og dermed var Habadekuk født.

"Vi startede Habadekuk for nogle år siden, fordi vi gerne ville skabe et nyt stort partyband i Danmark. Ideen var fra begyndelsen at få sparket noget fed folkemusik ud over scenekanten...", fortæller Kristian Bugge, violinist i Habadekuk, og hans kollega, pianist Theis Langelands, fortsætter: "En anden grundlæggende idé med det her band var fra start, at ramme et bredere publikum end dem som normalt lytter til traditionel dansk musik, bl.a. ved at præsentere dem for dansk folkemusik med en anden slags "power", end de er vant til. Vi spillede på en sjov, mere rockorienteret festival for nyligt, det var omkring midnat, og en masse unge kom til da de hørte musikken. Først gloede de på Kristians violin som de synes var mærkelig, men det hele udviklede sig hurtigt til en ret fed fest, og de gik helt amok og begyndte at hoppe op og ned og smide underbukser op på scenen og den slags - det var faktisk rigtigt sjovt."

Habadekuk

Musikken som danner grundlaget for Habadekuk, er traditionel dansk, og bandet finder melodierne hos ældre danske spillefolk, i støvede nodebøger og gamle indspilninger (field recordings). De fleste melodier er mellem 150 og 200 år gamle, og fra en tid hvor den blev brugt flittigt ved høstfester, bryllupper, julefester og meget mere. Kristian Bugge har specialiseret sig i den traditionelle danske folkemusik, og har spillet med, og lært af, en række ældre danske spillefolk, her iblandt den 84-årige harmonikaspiller, Karl Skaarup fra Thy, som han stadig tager ud med en gang imellem.

Og jo, der er heldigvis stadig folk som danser til den traditionelle danske folkemusik, og heldigvis også både unge og gamle som spiller den, men ikke så mange i forhold til hvordan de øvrige nordiske lande bruger deres folkemusik. I Sverige og Norge er der eksempelvis en rig tradition for at uddanne sig til Rigsspillemand, og til at afholde nationale og lokale mesterskaber, hvor man kårer mestre i forskellige kategorier. Den slags konkurrencer har man ikke rigtigt i Danmark.

I 2009 vandt Habadekuk de Nordiske Mesterskaber i Folkemusik i Sälen i Sverige, i kategorien "Folk-Grupper". Sammen med prisen, som bandet vandt i hård kamp med fremragende bands fra både, Sverige, Norge og Finland, fulgte 15.000 svenske kroner. Sejren betød at det danske band blev spillet i landsdækkende radio i alle de nordiske lande, undtagen i Danmark hvor Danmarks Radio desværre konsekvent ignorerer den danske folkemusik. Siden har Habadekuk været optaget af at finde og arrangere "ny" traditionel musik, af at spille koncerter og af at indspille deres første album som udkommer i foråret 2011.

Habadekuk

Habadekuk er: Peter Eget (Harmonika), Kristian Bugge (Violin), Theis Juul Langlands (Klaver), Rasmus Henriksen (Trækbasun), Jakob Holdensen (Trompet), Rasmus Fribo (Saxofon), Rasmus Brylle (Trommer), Jens Krøgholt (Kontrabas), Morten Nordal (Guitar)

"Vi samler materiale, og bruger dét som vi synes er det mest spændende, og laver ny arrangementer inspireret af andre genrer musik. Vi gør hvad vi kan for at få den energi frem, som skal til for at kunne trykke den af på scenen og lave en ordentlig fest...", fortæller Kristian og Theis, tilføjer: "Til de som ikke rigtigt kender til den traditionelle danske folkemusik, kan vi fortæller at den minder om den keltiske tradition. Melodierne er måske nok anderledes, men "feelingen" og lyden er meget tæt på den keltiske folkemusik, og meget anderledes i forhold til den svenske og norske musik." Kristian: "Den her musik er oprindeligt komponeret til danse til, og den energi vil vi gerne føre videre, men vi gør det på en måde så at musikken også er egnet bare at lytte til. I løbet af de næste par år spiller vi på folkemusik festivaler i Danmark og udland, men vi er også meget interesserede i at komme ud på andre slags festivaler, hvor vi kan overraske publikum ved at spille noget fed musik, som de ikke anede fandtes. Så vi ses derude!"

På en sommerfestival et sted i Europa er klokken mange, og festen for alvor i gang. Det danske folkemusik-bigband, Habadekuk, er ved at afslutte deres del af aftenens program, foran en masse glade og dansende mennesker. Mens bandet starter forspillet til ekstranummeret, en hæsblæsende dansk hopsa, tørre Kristian sveden væk fra ansigtet, og råber ud til publikum: "Nå, hvad synes I så om traditionel musik fra Danmark?"

Resten er historie - eller skal vi sige - fremtid?


Photo Credits: (1)-(3) Habadekuk (from website).


FolkWorld Homepage German Content English Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Children Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld