FolkWorld Issue 41 03/2010; Article by Morten Alfred Høirup


Deutsch


English

Hvis du tror at folk/rock er død ...
... så har du ikke hørt Tumult

I 2009 er det 10 år siden at den unge danske violinist og sanger Jørgen Dickmeiss startede folk/rock bandet Tumult, simpelthen fordi han havde lyst til at spille violin og samtidig udfordre musikkens ’rå power’. Siden har bandet spillet en lang, lang række koncerter både i Danmark og i udlandet.

Tumult

Jørgen Dickmeiss: Violin, mandolin, bodhran, jødeharpe, harmonika
Mikkel Grue: Akustisk og elektrisk guitar, dobro, lapsteel
Morten Jørgensen: Akustisk og elektrisk bas
Jens Kristian Dam: Trommer, cajón, percussion

Tumult @ FolkWorld: FW#31, #36

Icon Sound/Icon Movie @ www.tumulten.dk, myspace.com/tumulten

Tumult består af fire musikere på henholdsvis akustiske og elektriske guitarer, el-bas og trommer, og i front altså den 38-årige bandleder, Jørgen Dickmeiss, på sang og violin. Dickmeiss er uddannet på det fynske musikkonservatoriums folkemusiklinie, og det var mens han studerede dér at han fik ideen til Tumult. Han havde i mange år sunget især irske sange på engelsk, og havde i forbindelse med uddannelsen på konservatoriet: ’...et stort behov for at synge på dansk og for at synge nogle af de gamle sange som jeg samlede op på konservatoriet og i folkemusikmiljøet. Derudover havde jeg en masse af mine egne melodier liggende som jeg havde lyst til at komme ud med! Jeg mødte en gammel ven som havde spillet med min storebror, og han hjalp mig til at sætte et hold musikere sammen. Jeg investerede nogle tusinde kroner på at få bandet i studiet hurtigt – så vi havde et mål, og det er nok nogle af de bedste penge jeg nogensinde har givet ud.’.

Tumult har i løbet af de 10 de har eksisteret udviklet sig fra det folk-rock-poppede til det mere folk-rock-bluesede og bandet har samtidigt løbende skiftet alle de oprindelige medlemmer ud, men det er stadig Jørgen Dickmeiss som står i spidsen for Tumult, og materialet er stadig en blanding af Dickmeiss’ egne melodier og traditionelle sange i nye akustisk-elektriske arrangementer. Tumult ønsker med deres musik at bryde barriererne mellem de forskellige stilarter og frigive den rå power, som der er i ‘urban folk music’. ’Tumult benytter sig af et bredt register inden for musikken lige fra det amerikansk folkede, over den nordiske melankoli til det hårdt rockede og det ’syng-med-folkelige’.

Siden 2006 har bandet haft den samme besætning, og det at vi har spillet mere end 300 koncerter har i meget høj grad sammentømret orkestret musikalsk og socialt’, fortæller Dickmeiss, og fortsætter med historien om en turné til Moskva, hvor bandet havde masser af vildt spændende oplevelser af den type der netop ryster et band godt sammen: ’Den tur var en ren eufori! Vi blev taget imod med kyshånd – og ’samlede publikum op’ i løbet af den uge vi var af sted, så en masse moskovitter var inde og høre os mindst 2 gange i løbet af ugen (hvor vi spillede alle dage), og stod der igen som et spyd i jorden da vi kom tilbage 10 måneder senere. Det var fantastisk skægt, anderledes og spændende at være i Moskva. Vi havde privat indkvartering hos en rigtig russisk mama som lavede fantastisk mad til os dag og nat. Hendes mand var vores privatchauffør på alle tider af døgnet og deres søn var vores manager mens vi var af sted. Spillestederne var også ret sjove. Det var alt lige fra en blanding af Cristiania og østberlinerstemning, til store checkede scener, og de anlæg og trommesæt som vi fik stillet til rådighed ... wouw!’

At det ikke kun var bandet som havde en stor oplevelse i Moskva bliver tydeligt når man kaster et blik på anmeldelserne som det danske folk/rock band høstede på turneerne. Her er ingen tvivl, Tumult gør et stort indtryk i den russiske hovedstad, og anmelderne taler begejstret om ’Musik for intellektuelle hooligans’, om ’Traditionelle danske folkemelodier på violin akkompagneret af elektrisk hardcore.’, og om ’fremfusende, bizarre og vanvittige musikere’, for endelig at konkludere: ’Tumults musik tænder dig som kaffe blandet med vodka!’ Tumult Dagen efter kan man på den russiske hjemmeside ”Veresk” læse at Tumults indtil videre sidste koncert i Moskva, slutter med at Jørgen Dickmeiss som en hyldest til det land som tager så flot imod dem og deres musik: ’Gør showet komplet da han kroner sig selv med en russisk pelshue og synger en sang mens han akkompagnerer sig selv på harmonika!’

Jørgen Dickmeiss og bandet elsker at spille i små svedige klubber hvor folk kommer, glemmer verden omkring sig og lever sig helt ind i den nye virkelighed som de for en stund skaber sammen med bandet, og det kan være hvor som helst i verden. Det kan være i Danmark, men det kan også være i Moskva eller i en by i Norditalien hvor anmelderne bagefter skriver at Dickmeiss spiller så at: ’Melodierne der kommer ud af violinen får huden på hans hænder til at smelte af i kådhed.’, eller på den amerikanske østkyst hvor en anmelder skriver: ’Hvis du tror folk rocken er død, så har du ikke hørt Tumult.’.

I april 2009 havde Jørgen Dickmeiss og Tumult stor succes på festivalen folkBALTICA i den nordlige del af Tyskland, og bandet arbejder netop nu på at udnytte den megen omtale og de gode forbindelser som de fik ved den lejlighed. ’Vi spillede på et hjemstavnsmuseum i Unewatt i nogle fantastiske smukke landlige omgivelser, foran et meget veloplagt tysk publikum i alle aldre.Det var en forrygende koncert hvor tyskerne endnu engang beviste at de er særdeles åbne over for en god og anderledes oplevelse - og med på den værste - i langt højere grad end vi oplever det i Danmark - blot 20 km syd for grænsen. Tumult gav den med speaks på tysk og publikum kvitterede ved at synge med på danske omkvæd i stil med "Thor han ligger og lurer" , og ´"nu er katten død, død". I slutningen af koncerten spillede vi et sæt med "Die Landstreicher" - en flok unge lokale spillemænd, det var skide skæg. CD erne blev udsolgt, så næste gang vi kommer til Tyskland tager vi dobbelt så mange med.’

Der er vist ingen tvivl om at Tyskland snart vil få besøg af det danske folk/rock band igen inden længe, og så kan det tyske publikum jo selv checke om et er sandt hvad de russiske anmeldere sagde når de sammenlignede Tumults musik med en blanding af kaffe og vodka.

Photo Credits: (1)-(2) Tumult (from website).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 03/2010

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld