FolkWorld Issue 39 07/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Auf Deutsch

Henrik Jansberg
En markant ung dansk violinist med et brag af et band

Henrik Jansberg er i starten af 30erne og et af de stærkeste kort blandt de yngre danske folkemusikviolinister, Han har sit eget band, Henrik Jansberg Band, som spiller akustisk musik i overvejende grad komponeret af Henrik selv, og han har udgivet flere albums i eget navn. Henrik Jansberg har i den forbindelse modtaget en række Danish Music Awards, bl.a. for Årets Danske Debut Album og som Årets Danske Folk Artist Traditionel.

Han kommer fra Juelsminde i midtjylland og har spillet violin siden han var 7 år gammel. Hans forældre var aktive folkedansere, og Henrik har fra starten folkemusikken og i særdeleshed dansemusikken tæt inde på livet.

Henrik Jansberg

Henrik Jansberg @ FolkWorld: FW #30, #35

Icon Sound / Icon Movie @ www.jansberg.com

I løbet af barndommen og den tidlige ungdom, færdes han hjemmevandt i miljøet omkring den traditionelle danske folkemusik, bl.a. i folkemusikmiljøet i Århus, på Østjydernes Spillemandsstævne og på Roskilde Spillemandsstævne.

“Some debuts are calculated for success” - Sing Out!, Chris Nickson

I 2000 søger Henrik ind på Folkemusiklinien på Det Fynske Musikkonservatorium (Carl Nielsen Academy of Music), en uddannelse som han afsluttede i 2004. Det år bliver også året hvor han udgiver sit første album, Signatur. Henrik Jansberg har med sit band eller som solist spillet og givet workshops i en lang række lande, bl.a. i Danmark, Norge, Sverige, Finland, Estland, Belgien, Tyskland, Belgien, Spanien, Skotland, Japan, Taiwan og USA.

Den nye musik og Traditionen

Henrik Jansberg er altså vokset op med den traditionelle danske folkemusik og han kan dansene og han kender musikken som sin egen bukselomme. Netop derfor er det ganske imponerende at han helt fra starten især markerer sig som komponist og fornyer af traditionen. Det ser man ikke hver dag indenfor den traditionelle danske folkemusik. Henrik fortæller selv at hans fremgangsmåde er meget enkel. Han kalder den “Instrument + Tema”:

“Med det mener jeg at jeg leger mig frem til noget tematisk på et instrument, oftest violinen men også på bratsch, mandolin, mandola, klaver eller guitar. Nogle gange skriver jeg temaet ned og nogen gange bliver det indspillet, på den måde lagres det og på et tidspunkt opstår en B el. C del. Når jeg så har en melodi forsøger jeg at spille den med andre og på den måde forme arrangementet. For mig er min tradition præsent i alt hvad jeg har komponeret.. Jeg har tit arbejdet med at gå ind i en bestemt polkaform eller turdanseform og så skabt nye melodier til samme type dans. Jeg har også forsøgt at lave variationer på samme melodi indtil den oprindelige melodi ikke længere var genkendelig. En anden tradition jeg har benyttet er at lave suiter af melodier - måske komponere en ny melodi og sætte den sammen med en traditionel melodi.”

Hvor vigtigt synes du at det er at undervise i den traditionelle musik? “Jeg føler det er uhyre vigtigt at forsøge at videregive sine erfaringer med traditionen - jo flere af de dygtige spillemænd der gør det, jo mere nuanceret bliver den musik vi går og spiller.. De kæpheste jeg har og som jeg forsøger at give videre er givetvis ikke de samme som andre spillemænd. I musikskolesammenhæng forsøger jeg først og fremmest at videregive glæden ved musik og motivere børnene.. Det med tradtionen kommer senere, når instrumentet ikke er så fremmed mere og når interessen selv begynder at spire hos eleven. Jeg har haft elever med ude at spille til dans - hvilket kan være noget af en øjenåbner; kan man bruge min musik til at danse til? spørger de ofte. Det er noget som tit fanger.”

Bandet

“Jansberg Band impressed the crowd and was definitely the most humorous act of the night” - Shetland News, Gawin Morgan.

Henrik Jansberg har i de seneste år arbejdet med sit band, Jansberg Band. Med sig i bandet har han nogle af de mest markante danske folkemusikere i sin generation, og bandet er gearet til bade turnéer og festivaler i Danmark og udland. Henrik Jansberg Band I 2008 havde bandet bl.a. stor succes på Shetland Folk Festival, og i den forbindelse havde man et kamerahold med på Shetland, og i løbet af 2009 kan vi så opleve resultatet som en lille dokumentarfilm om et ungt dansk band og dets oplevelser på den lille øgruppe i det nordlige atlanterhav.

Henrik Jansberg: “Jansberg Band opstod efter udgivelsen af min første CD, Signatur - det første Jansberg Band var simpelthen de medvirkende på den plade.. Sidenhen har bandet udviklet sig en smule men grundstammen er den samme. Nu efter indspilningen af Omnivor består Jansberg Band af - Rasmus Zeeberg (Guitar, Mandolin), Rasmus Brylle (Percussion), Steffan Sørensen (Bas, violin) og Perry Stenbäck (Guitar, mandolin & Nyckelharpe) og så mig selv på violinen naturligvis. Rollefordelingen er efterhånden klar og det bestyder at vi spiller mere og mere frit - samtidig med at vi aldrig mister “stramheden”. Jeg har altid drømt om at have et superkompetent band som kunne fusionere den helt traditionelle lyd med en mere "rockorienteret" stil og som kun spillede akustiske instrumenter.”

Hvordan har du det med at arbejde solo i forhold til at arbejde med et band - hvor ligger forskellen? “I solosammenhænge arbejder jeg mere traditionelt, ofte som dansespillemand - det solistiske i den forbindelse ligger mest i den direkte kommunikation man har med danserne via musikken - de små variationer og tidsforskydelser. Jeg har også arbejdet som solist på indspilninger med danske og færøske sangskrivere som Peter Abrahamsen og Stanley Samuelsen. Her er det evnen til at gå ind og fornemme hvad en nummer har brug for og tilføre det, der er i højsædet. I arbejdet med bandet er det de store virkemidler, breaks, voldsom dynamik og lyden af forskellige instrumenter og soloer og riffs vi arbejder med. Jeg holder meget af alle arbejdsformerne, de giver mig bredde og udfordringer.. Samtidigt har jeg opnået en tro på mit eget spil - når man er helt alene på scenen kræver det at man er på på en anden måden end hvis man også skal kommunikere med et band..

Henrik Jansberg og hans band er et af de stærkeste unge danske folkemusikprojekter, og det er ikke tilfældigt at bandet appelerer til et yngre publikum i Danmark. I de følgende år vil Jansberg Band turnerer både i Danmark og internationalt, og indtil de kommer til et spillested eller en festival i nærheden af hvor du bor, kan du opleve dem og få mere information om dem på youtube og myspace eller på nogle af nedenstående links.

Photo Credits: (1)-(2) Henrik Jansberg (from website).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 07/2009

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld