TONE OF VOICE ORCHESTRA: Et usædvanligt orkester med sit helt eget tonefald! Det smukke og det skære, det vilde og det voldsomme.
I Tone of Voice Orchestra mødes folk fra mange hjørner af det dansk-skandinaviske musikliv, 5 kvinder og 5 mænd, DMA Music Award-vindere fra flere genrer, erfarne kræfter og nye talenter i en skønsom blanding. Sanger/sangskriver Trinelise Væring og jazzsaxofonist/komponist Fredrik Lundin har samlet holdet og skrevet musikken. I Tone of Voice Orchestra blander Trinelise og Fredrik deres skandinaviske rødder med inspirationer fra bl.a. østeuropæiske vokalgrupper, nordisk folkemusik, americana, nordafrikanske stemninger, jazz og en række indie-folk og alternative popbands Med deres “letsindige” omgang med genrer og et usædvanligt instrumentarium: 4 vokaler, sækkepibe, drejelire, cittern, violin, saxofoner og fløjter, kontrabas og 2 trommeslagere, lykkes det Tone of Voice Orchestra at levere et unikt bud på skandinavisk verdensmusik/indie-folk/jazz anno 2022.
Hvem kan - nu om dage - finde på at starte et 10 personers band med sækkepibe og 4 sangerinder? Da Trinelise og Fredrik i efteråret 2017 samlede det, der senere blev til Tone of Voice Orchestra, var tanken, at det skulle være en éngangsforestilling, et særligt orkester til en særlig lejlighe. Anledningen var, at Fredrik som “månedens kunstner” i den nu hedengangne Mandagsklubben på 5E i Kødbyen, havde mulighed for at præsentere et nyt projekt ved en kortere workshopkoncert. Tidligere på året havde han mødt to unge folkemusikkere, der i den grad havde havde imponeret ham med deres musikerskab og inspireret ham ved at introducere nye instrumenter som drejelire og sækkepibe i hans indre klangbibliotek.
I samme periode var han optaget af et album med canadiske “Bruce Peninsula”, der bl.a. skilte sig ud ved at have en gruppe af sangere i front og hele to trommeslagere. Fredrik: "jeg forelskede mig i den intense lyd af mange stemmer og det brede beat... kunne man mon få de to inspirationer til at mødes, kor og percussion, med folkemusikernes umiddelbare, uslebne spilleglæde.? Jeg tog fat i Trinelise, fordi jeg havde brug én, der havde det der melodiske “tæft”, skrev tekster og kunne lave vokalarrangementer. Siden har vi været to på broen.” De håndplukkede sangere og musikkere til ensemblet og skrev en lille håndfuld numre til koncerten på 5E. Bandet kunne knapt være på scenen og publikum blev fuldstændig blæst omkuld. Oplevelsen smagte af mere, og henover de følgende år blev det til en håndfuld koncerter på klubber og festivaler. Ligesom de var klar til at erobre verden, oprandt 2020 med aflyste koncerter og udskudte indspilninger tilfølge. Ikke desto mindre lykkedes det i sidste forsøg at samles i studiet uden alt for mange corona-benspænd., og nu er de klar med koncerter i kalenderen og et sprudlende og farvestærkt debutalbum på vej.
De musikalske poler smelter og løber sammen i Tone of Voice Orchestras mange ind- og udtryk. Fra den ensomme sækkepibe, der introducerer albummet med en kølig brise fra nord til det varme vindpust fra Nordafrika, som har inspireret både de melodiske forsiringer og groovet i Heartless. Fra 4 vokaler for fulde gardiner i åbningsnummeret” He Loves Her for It” til den prægtige solovokal på “Kom hjem til mig”, en sang, der i øvrigt er inspireret af et gammelt kohornssignal fra det nordlige Sverige. Fra den desperate energi i “That Kind of Day” til feel good-vibrationerne i Lovey’ Doveyin. Fra rustik old-school americana i “You Saw Yourself Out” til den skæve neo soul inspirerede “Barking Up the Wrong Tree”. Fra den ordrige tekst i den feministisk snoede alt. country-hymne “Typecast” over det simple mantra i den langsomme og stenede drejelire-drevne “I’m Gonna Let It Go” til den det travle up tempo stemning i “Driven”. Fra magtfuld fritspillende tenorsaxofon over “He Loves Her for It” med det markante beat, som sender tankerne i retning af de store hedenske shamaner til den skære soloviolin, der runder albummet af.
Trinelise: Vi arbejder målrettet efter at melodierne, skal have det der ørehængerelement. Der skal være det der håndtag, som en hookline jo er. Noget rent ud sagt uforglemmeligt.....jeg er vild med at arbejde med den store organiske maskine, som fire stemmer jo er. I bandet går vokalsektionen under betegnelsen “kvindeorlget”, for når vi først sætter igang, fylder vi rummet som et helt kirkeorgel (...) I forhold til teksterne er det jo noget særligt at skrive tekster, der skal løftes af fire stemmer i fællesskab. Derfor ligger feministiske tematikker, hverdagens ulidelige lethed, det alment eksistentielle inkl. kærlighed, jo lige for, hvorimod det der med at skæve ned mod egen navle ikke fungerer optimalt. Det tog mig lige lidt tid at finde ud af, hvordan jeg skulle ballancere dét.”
Fredrik: Nogen vil måske spørge:, er det virkelig nødvendigt med så mange mennesker? Men jeg altid har elsket at spille med store orkestre. Der er en særlig energi i at være så mange på scenen sammen, og så måske vigtigst, er der jo alle de klanglige muligheder i et så stort, og i dette tilfælde også anderledes sammensat instrumentarium. Det gør at musikken, uanset hvad, ikke lyder nøjagtig som alt muligt andet. (...) Så er improvisation jo også et højt prioriteret element, ikke mindst fordi vi har så mange fine solister i både band og vokalsektionen, men også fordi fordi vi synes, det får musikken til at leve og ånde endnu mere
Skandinavisk verdensmusik? / indie-folk? / world-jazz? Trinelise: Vi lytter jo til ALT muligt også gerne til musik fra andre steder i verden. Vi lader det passere gennem systemet uden sådan rigtig at “lære” det, det tikker bare ind på lysttavlen som en farve, og derfor kan man sikkert høre vores fascination af fx. 3 stemmig country, af østeuropæisk vokalmusik og masser reminiscenser af al den indie-pop, som primært jeg går og finder. Vi blander det med vores egne sådan lidt køligere skandinaviske rødder og så bliver det jo til noget helt tredie Og hvor er vi så med det der med genre? Ja, vi har skam gennemtrawlet nettet for at finde sound-alikes, vi kunne pege på, for at give indtryk af, hvad man kunne vente sig, men vi har ikke fundet nogen. Vi glæder os virkelig til at høre, hvad I kommer op med
Mini-CV for Fredrik Lundin og Trinelise Væring
Tone of Voice Orchestra er langt fra de to kapelmestres første samarbejde. I 90erne ledte de flere store orkestre sammen (album: “People Places Times & Faces”,1993 og Dos Mundos,1997) Herefter skiltes deres musikalske veje for en tid, indtil de i slutningen af 00’erne samlede Offpiste Gurus (album: 2010 & 2016) som de turnerede med i både ind- og udland. Fredrik: Trinelise og jeg lytter ikke til så meget af den samme musik, derfor er vi nød til strække os for at komme hinanden i møde, når vi skal samarbejde, nød til at gå af nye veje, kan man sige, fordi vi ikke bare kan gøre, som vi hver især plejer, når vi skriver og spiller vores egen musik.
Sanger og sangskriver Trinelise Væring har en lang række anmelderroste album bag sig som komponist, tekstforfatter, sanger, guitarist og kapelmester. Seneste album i eget navn “Du går ind ad en dør” er fra 2018. Ud over hendes 7 album i eget navn har hun indspillet 5 co-writede album bl.a “Oh Purity”, et samarbejde med det internationalt berømmede norske barokensemble “Barokksolistene”, der udløste 6 hjerter i Politiken og en præmiering fra Statens Kunstfond. Dette samarbejde dokumenteredes også i dokumentarfilmen “Oh Purity in Watching Landscapes” (produceret for DR-K) der er blevet vist på nationalt TV over det meste af Norden. Trinelise er, med Dagbladet Informations (nu tidligere) rock-anmelder Klaus Lynggaards ord: ”en af vore mest spændende og udfordrende kvindelige musikalske kunstnere”. Politikens Kim Skotte kalder hende: "en af de mest hårdnakket personlige sangskrivere". For mere om Trinelise Væring: www.vaering.com
Saxofonist, komponist og orkesterleder Fredrik Lundin, er en af sin generations mest fremtrædende profiler på den skandinaviske jazzscene. Han har gennem årerne modtaget talrige priser og hædersbevisninger. 3 af hans 14 albums som orkesterleder, har modtaget DMA prisen for “Årets jazzudgivelse” (2001, 2005, 2019). Hans seneste album i eget navn “5 Go Adventuring Again” udnævntes til årets udgivelse af magasinet Jazz Special, mens han selv fik både Carl Prisen og en DMA-jazz som “årets komponist”(2018), Han medvirker desuden på talrige udgivelser med andre skandinaviske ensembler, bl.a. norske Jon Balkes Magnetic North Orchestra og Marilyn Mazur Group, som han også er fast medlem af. I 2016 optrådte han med egen musik med DR Big Bandet i en portrætkoncert Lundin har været allestedsnærværende på den skandinaviske jazzscene, siden han i ́86 udgav sit første album. I forbindelse med et 50-års fødselsdagsportræt i Politiken, kaldte anmelder Christian Munch-Hansen Fredrik for “den mest komplette og begavede musiker i sin generation”. For mere om Fredrik Lundin: www.fredriklundin.com
Photo Credits:
(1ff) Tone of Voice Orchestra
(unknown/website).