FolkWorld #77 03/2022
© Jolan Huygens / misst.be

Article in English


Een verhaal van eigenheid én verbondenheid

MISST

Artist Video
www.misst.be

De groep ‘MISST’ ontstond als een a capella-formatie in 2017, als Vlaamse afvaardiging voor het internationaal Ferrara-busker-festival in Italië (eind augustus). Intussen gerijpt tot een kwaliteitsensemble, ontwikkelden zij een programma gevuld met rijke muzikale tradities van een grenzeloos Europa en plooien dat met enthousiasme en finesse naar het huidige tijdsgewricht. In een tijd waar Europa ter discussie staat en waar bevolkingsgroepen zoeken naar hun cultuur en identiteit, brengt MISST een verhaal van eigenheid én verbondenheid. Hun MISST.EU-cd belicht Europa vocaal en richt de schijnwerpers op de rijke, culturele diversiteit van Europa in een verbindend muzikaal project.

MISST

Tracklist: Sur l’eau | Tystnaden | Neerhof | Repülj Madar | Sensualitat | Ergen Deda | Marions Les Roses | Levame | Vor í Vaglaskógi | Mo Ghile Mear | Este Linho | Libera Me | Verlangen

"MISST.EU", -I-C-U-B4-T-, 2021

MISST.EU is een reis langs de vele Europese regio’s en streektalen. Een reis die ook vragen opwerpt: Waarom schermt ieder met zijn canon? Zijn zogenaamde eigenheid? Waarom trekt men zich terug achter de vlag van de eigen regio? Waarom navelstaren naar een kort verleden? België bestaat zelfs maar sinds 1830!

Op deze reis wordt het oude continent vocaal (5-stemmig) belicht. De samenwerking met producer Nicolas Delépine en verschillende muzikanten, waaronder Jorg D’Hondt, Peter Verhaegen, Sam Vloemans en Laurens Van Bouwelen, creëert een contrast tussen het traditionele en het moderne, en bewijst dat die tradities niet achterhaald zijn.

Zo wordt deze roadtrip ook een zoektocht. Naar muziek die ons verbindt in een Europa dat meer dan eens ter discussie staat. Naar de kracht van samenwerking en de rijkdom van al deze verschillende regio’s. Een verrassend en grondig onderzoek naar het muzikale DNA van de bewoners van het museum van de wereld.

“Iedere stem heeft een timbre en een bereik. We zijn met vijf en kunnen veel akkoorden kleuren. Ik hou ervan om samen te zingen, waarbij iedereen een stem voor zijn rekening neemt. Elk lied komt bovendien uit een andere Europese zangtraditie en is dus telkens een andere manier van zingen, telkens een andere stijl en dat bewijst de culturele rijkdom van Europa die we willen aantonen met onze cd.” - Elly Aerden

MISST is: Elly Aerden, Linde Van Puyenbroeck, Liesbet Van Reeth, Eva Moens en Jan Van Rossem. De zangers van MISST maken daarnaast ook deel uit van verschillende formaties binnen de Belgische folk/wereldmuziek/bluegrass/pop scène, onder andere bij Eléonor, Ellis, Zefiro Torna en Roots. Voor hun live optredens in grote bezetting worden ze ondersteund door Gielis Cautaers (drums/percussie) en Jess Jacob (gitaar en bas).
Photo Credits: (1)-(2) MISST (by Ruud Vervoort).


FolkWorld Homepage English Content German Content Editorial & Commentary News & Gossip Letters to the Editors CD & DVD Reviews Book Reviews Folk for Kidz Folk & Roots Online Guide - Archives & External Links Search FolkWorld Info & Contact


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Homepage
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld