folkBALTICA griber modet, sætter i bevægelse og vover et eksperiment. I rammerne af den 18. festival d. 06. - 15. maj 2022 præsenterer folkBALTICA et mangfoldigt program under titlen „Klang & Bevægelse • Klang & Bewegung.“
”folkBALTICA er en bevægelse, som med musikken som udgangspunkt og fælles sprog samler mennesker på tværs af alder, køn, sociale og nationale skel.” (Harald Haugaard, kunstnerisk leder)
For første gang i folkBALTICAs historie er det ikke en musiker, men derimod en danser, som indtager rollen som årets huskunstner. Den norske Hallgrim Hansegård overskrider med stort mod fysiske, mentale og kulturelle grænser med sin kunst, som tager udgangspunkt i den traditionelle norsk ”Halling-dans”, og som bl.a. møder breakdance og Capoeira. Hansegårds kunst er en ekspressiv bevægelse mod nyskabelse, tradition og humanisme, og ved den kommende festival uropfører han bl.a. bestillingsværket ”GANDR” med sit eget dansekompagni ”Frikar”.
„Under pandemien blev fysiske møder erstattet af digitale. Hårde albuer erstattede bløde kram. Det blev endnu sværere at dele energi, glæde og sorg. Nu skal vi fejre kroppen som et rum, hvor sjælen kan synge” . (Hallgrim Hansegård, huskunstner)
Man kan også opleve Hansegård som solodanser ved hele to åbningskoncerter i hhv Sønderborg og Husum, hvor han akkompagneres af festivalens eget ungdomsorkester folkBALTICA Ensemblet, der desuden gæstes af pianisten Milla Viljamaa (FIN), violinisten Kevin Henderson (SHET) og Sønderjysk Pigekor ved koncerten i Sønderborg. Endelig uropfører sangskriverne Synje Norland (D) og Frederik Vedersø (DK) en ny sang på dansk og tysk.
Ved „nord • syd“ - koncerten samles europæiske yderpunkter, når portugisiske sanger Rita Maria Trio deler scenen med finske Frigg i et musikalsk møde fuld af lidenskab og rasante tempi. „Milla‘s Nordic Lights“ (DK/FIN/N/SE) består af fire markante kvindelige musikere fra Norden, som optræder første gang sammen ved folkBALTICAs nyskabelse ”Folk-Salon” i det smukke Augustiana-palæ ved Augustenborg.
Ø-koncerterne på Als, Før og Rømø genfortolker egnens traditionelle musik under ledelse af fløjtenisten Mads Kjøller-Henningsen, og ligeledes venter der en genfortolkning og en musikalsk oplevelse af de helt store, når en af Tysklands mest markante sangere Gisbert zu Knyphausen i samarbejde med pianisten Kai Schumacher og et ensemble genbesøger Schuberts populære (folke)-sange under titlen ”Lass irre Hunde heulen”. Men der er ikke blot uropførelser og bestillingsværker på programmet. Glædelige gensyn f.eks. med huskunstneren fra 2019 Erik Rydvall og hans trio Lodestar (S/N/GB) og trioen Vesselil (DK) er også på programmet.
Alt i alt kan man overvære 34 koncerter på 30 spillesteder i Slesvig-Holsten og Sønderjylland - flere end nogensinde før. Hovedkoncerterne i Flensborg finder igen sted i Robbe & Berking Classics stemningsfulde værftshal. Der bliver to koncerter i Kiel, udover KulturForum har festivalen premiere i ”Die Pumpe”, og endelig vender den traditionsrige afslutningskoncert i Flensborgs St. Marien Kirke tilbage.
Vi glæder os til denne særlige begivenhed.
Photo Credits:
(1) folkBALTICA,
(2) Vesselil,
(3) Hazelius Hedin,
(4) Frigg,
(5) Andreas Tophøj & Rune Barslund,
(6) Hoven Droven,
(7) Nordic Fiddlers’ Bloc,
(8) Mads Hansens Kapel
(unknown/website).