FolkWorld Issue 39 07/2009; Article by Morten Alfred Høirup


Deutsch


English

Valravn
Møde mellem fortiden, nutiden og fremtiden

Det danske folktronica band, Valravn, voksede ud af det akustiske middelalderinspirerede orkester, Virelai, som specialiserede sig i at spille traditionel musik til bl.a. middelaldertræf. Valravns opdaterede blanding af gamle færøske ballader sunget på originalsproget og akompagneret af instrumenter som drejelire, fløjter, håndtromme, bratsch, mandola og elektoniske computerstyrede samples, er unik på den danske musikscene.

“Valravns mål er at udforske de nordiske rødder og teste hvad de kan bruges til nu og her, og i den proces er vi selvfølgelig åbne overfor påvirkning udefra. Men vores udgangspunkt er helt klart mødet mellem noget meget, meget gammelt og noget ganske nyt” – Juan Pino, Valravn

Spørger man Valravns percussionist, Juan Pino, kan han fortælle at bandet lige nu er inde i en rivende udvikling som bl.a. giver sig udtryk i at bandits medlemmer, i forbindelse med udgivelsen af deres 2. Album her i 2009, skifter fra at spille traditionelt materiale, til at komponere deres egen musik.

Valravn

Icon Sound / Icon Movie @ www.valravn.net

“I starten arbejdede vi med de traditionelle danske og færøske middelalderballader, vi gik ind i balladernes stemninger og historier, og melodiernes rytmer og energier, og tolkede dem på nye måder, bl.a. ved hjælp af elektronikken. Nu har vi startet en nyt kapitel i Valravns historie vores 2 album består for størstedelens vedkommende af nykomponeret materiale.”

“Arbejdet med albumet har medført at vi har fundet nye måder, ny veje når det handler om at arbejde med rødderne – måske mere abstrakt, men stadig med focus på atmosfære og primitiv kraft. I starten da vi arbejdede meget med det traditionelle materiale, så var det ofte noget vi hørte fra andre musikere, fandt i gamle tykke bøger eller lærte fra vores bedsteforældre, men de ny sange og melodier kan f.eks. være resultatet af en god jamsession, eller de kan have deres baggrund i en ældgammel legende som så inspirerer os til at skrive en melodi. Det nye materiale er rent faktisk noget af et eksperiment for os, vi anede ikke hvad der ville komme ud af det før vi startede. Men selv om vi er ude på gyngende grund og trækker på helt nye erfaringer, så har vi altid mødet mellem fortiden, nutiden og fremtiden som et grundlæggende og ufrvigeligt udgangspunkt!”

“I am one of those lucky people who could be in Krakow that day – one of the best concerts ever!! Hope you won’t forget about Poland, and that we will see you soon again. ;) Great music, great band, great atmosphere.” - anonym, Polen

Valravn arbejder bevidst og dygtigt med sceniske virkemidler som lys, røg, lyd, fremtoning og påklædning, når de optræder. Bandets færøske sangerinde, Anna Katrin Egilstrød, tolker de færøske kvad med både nerve, sødme og kraft, og de mange oprindelige instrumenter omgivet af samplede klange og rytmer, skaber en helt særlig til tider mørk, til tider en forløsende, nærmest berusende stemming. Luften på spillestedet er tyk af nordisk mytologi, fælleseuropæisk mystik og alt det ufortalte mellem himmel og jord, og bandet appellerer direkte til et publikum som drages af netop den blanding af stemningsfyldt atmosfære og rå urkraft. Men hvad er det for et publikum som tiltrækkes af Valravns musikalske og sceniske univers?

“Vi møder simpelthen alle mulige slags mennesker, børn og voksne, fra store norske vikingetyper til arabiske hip-hoppere, fra breakdancing teenagere til gamle hippier som nærmestsynes at svæve rundt i lokalet. Det er en kæmpestor tilfredsstillelse for vi synes at hele ideen med at fokusere på vores rødder på denne her made, netop er at give vores publikum oplevelsen af at være sammen om noget på tværs af alder, kultur, tid og rum. Vi kan godt lide at formidle ideen om at vores musik bærer lyden af verden for 1000 år siden i sig – og også lyden af verden lige nu og i fremtiden, og at musikken udtrykker følelser som altid har været her og som vil være her i al fremtid.”

Valravn @ TFF '09

Sidste år gjorde Valravn stor lykke såvel den svenske Korrö Festival som på de danske Tønder Festival og Roskilde Festival, hvor de blev hørt af tusindvis af mennesker, samt på festivaler i bl.a. Norge, Finland, Belgien og Schweitz. I 2009 spiller bandet bl.a. på den store tyske Rudolstadt Tanz & Folk Fest, en festival som med over 70.000 besøgende, er en af de væsentligste folk, roots og verdensmusik festivaler i Europa. I September 2009 udgiver Valravn deres 2. album, og det udgives bl.a. på det tyske forlag Westpark, og indeholder altså fortrinsvis nykomponeret musik, skrevet af bandets egne medlemmer. Valravn er ved at få rigtigt meget at lave, ikke mindst i Tyskland, et område som generelt har mange danske musikeres opmærksomhed på grund af beliggenhed, økonomi og et interesseret, opmærksomt og potentielt meget stort publikum. Juan Pino og bandet er naturligvis interesseret i Tyskland som et spændende marked, og de er ret sikre på at de det tyske publikum vil tage godt imod deres musik - det har de allerede set prøver på, og der kommer mere i de kommende måneder og år. “Min fornemmelse er…”, griner Juan, og fortsætter: “..at det tyske publikum er ret åbne for ny musik og vilde eksperimenter, som har begge ben solidt plantet på jorden. Nu skal vi ud i verden og præsentere vores nye album, og så skal vi bruge noget tid på at udvikle vores live show så vi kan levere en endnu bedre lyd og endnu bedre sceniske oplevelser til vores publikum. Vores plan er ganske simpelt at hele verden skal lære Valravn at kende, med vi starter med Europa!”

“Tak for den suuuuuuper fede koncert, det var helt fantastisk. Anna synger som en engel, og drenge, I spiller som guder! Det lydbillede der bliver dannet når den slags folkemusik modes med electronica er simpelthen ubeskrivelig fed. Jeg var helt høj både under og efter koncerten … Tak!” – Jacob, Ollerup Efterskole, Danmark

Photo Credits: (1) Valravn (from website); (2) Valravn @ TFF.Rudolstadt '09 (by The Mollis).


Back to FolkWorld Content
To the German FolkWorld

© The Mollis - Editors of FolkWorld; Published 07/2009

All material published in FolkWorld is © The Author via FolkWorld. Storage for private use is allowed and welcome. Reviews and extracts of up to 200 words may be freely quoted and reproduced, if source and author are acknowledged. For any other reproduction please ask the Editors for permission. Although any external links from FolkWorld are chosen with greatest care, FolkWorld and its editors do not take any responsibility for the content of the linked external websites.


FolkWorld - Home of European Music
FolkWorld Home
Layout & Idea of FolkWorld © The Mollis - Editors of FolkWorld